Піднесений гарбуз — на радість

28.10.2011
Піднесений гарбуз — на радість

До свята у Лас–Вегасі відбувся конкурс на кращу хелловінську скульптуру з гарбуза. (Рейтер.)

Західний світ готується до відзначення одного з найвеселіших своїх свят — Хелловіну. За народним повір’ям, у ніч із 31 жовтня на 1 листопада, коли християни (за винятком православних) відзначають День усіх святих, на землю виповзає всіляка нечисть. Коріння цієї традиції сягає ще в дохристиянські часи: понад дві тисячі років тому кельтські племена вважали, що цієї ночі до світу людей приходять сіди — створіння з потойбічного світу, які часто налаштовані вороже до живих земних створінь. А люди, у свою чергу, на Хелловін мають нагоду відвідати потойбічний світ.

У християнському світі День усіх святих було запроваджено 609 року для вшанування тих святих, у яких немає свого свята впродовж року. Назва Хелловін походить від спотвореного староанглійського «Меса всіх святих». Додаткових емоцій додає те, що 2 листопада у західних християн є днем поминання померлих, коли люди масово відвідують цвинтарі.

Найактивніше Хелловін святкують у США та Британії, де на нього з нетерпінням очікують як діти, що цього вечора «наколядовують» цілі торби солодощів, так і дорослі. Одним із головних атрибутів Хелловіну є гарбуз, вичищений зсередини і з прорізаними отворами у вигляді очей та рота, які «світяться» завдяки вставленій свічці. Називається такий овоч Джек–ліхтар. За легендою, ірландський фермер Джек двічі обманював диявола, а після смерті не потрапив ні в рай — бо був грішником, ні в пекло — бо диявол образився. Тож і змушений «ліхтар» вічно тинятися по світу.

За тиждень–два до свята починаються різноманітні фестивалі, головним атрибутом яких є велетенські гарбузи: учасники визначають серед них рекордсменів за розмірами, їдять гарбузову кашу і навіть плавають на човнах, виготовлених із гарбузів. Цього року рекорд побили Джим та Келсі Брайсон із канадської провінції Квебек, що виростили гарбуз вагою понад 800 кілограмів — його виставлено в Ботанічному саду Нью–Йорка.

А на площі Томпкінс у Нью–Йорку цього тижня з нагоди Хелловіну відбувся щорічний костюмований парад собак. Публіка від душі сміялася, оглядаючи «дефіле» сотень лабрадорів, такс, чіхуахуа, тер’єрів, шпіців та інших порід у костюмах відьом, піратів, вампірів, зомбі та іншої нечисті.

Віднедавна Хелловін відзначають і в нас, але без того розмаху, що на Заході, — все–таки це чуже свято. Православна церква взагалі закликає його ігнорувати як «диявольське». Проте навряд чи варто підходити до цього питання так серйозно. Адже перевдягання у відьом та зомбі, виставляння Джеків–ліхтарів тощо — це всього лише весела розвага й маскарад, а зовсім не вшанування нечистої сили.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>