НОВИНИ ПЛЮС

28.10.2011

Європарламент про Україну

Якщо не буде переглянуто вирок Юлії Тимошенко, це поставить під загрозу підписання та ратифікацію угоди про асоціацію України з ЄС. Такий висновок міститься в резолюції, ухваленій учора Європарламентом. Як сказано в документі, ЄП «занепокоєний тим, що судовий процес проти Тимошенко повністю суперечить проголошеній українським урядом відданості демократії та європейським цінностям», а також «висловлює свою щиру стурбованість із приводу перебування під вартою колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому ще не винесено вирок, та інших аналогічних справ».

Європейські парламентарії висловили занепокоєння «певними ознаками згортання демократичних свобод і можливим перетворенням державних інституцій на інструменти здійснення партійних цілей та політичної помсти». Водночас у резолюції наголошується, що «перенесена зустріч із Президентом Януковичем могла б стати чудовою можливістю вирішити серйозні проблеми, озвучені українській владі, а також відновити конструктивний діалог, який міг би привести до парафування угоди про асоціацію за умови досягнення значного прогресу щодо усунення наявних технічних та політичних перешкод». Європарламент закликав Раду ЄС та Єврокомісію призначити зустріч з Януковичем по–новому — так, щоб вона відбулася до запланованого на грудень саміту Україна—ЄС.

Справа «ЄЕСУ»

Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням ще у вересні заборонив СБУ проводити обшук у квартирі колишнього головного бухгалтера корпорації «ЄЕСУ» Лідії Сокольченко. Про це повідомив сайт «Українська правда». Ідеться про розслідування кримінальної справи за фактом замаху на розтрату коштів держбюджету в розмірі 450 млн. дол. у другій половині 1990–х років. У цій самій справі проходить як обвинувачена Юлія Ти­мошенко.

Попри заборону суду, вчора слідчі СБУ потрапили до квартири Сокольченко у Дніпропетровську і провели обшук. Колишня головбух «ЄЕСУ» наразі фігурує у справі як свідок.

Чутки про санкції

Сайт «Фокус.ua» з посиланням на свої джерела вчора повідомив про те, що високопоставленим особам із Генпрокуратури, в тому числі й першому заступникові Генерального прокурора Ренату Кузьміну, нібито відмовили у видачі візи до США з формулюванням «ваше перебування в нашій країні не бажане». Натомість сам Кузьмін спростував такі дані, заявивши, що жодних обмежень не було, його віза відкрита, і в будь–який момент він може полетіти до США.