Україна проти

27.10.2011

До 200 тисяч наближається кількість підписів, зібраних у рамках кампанії «Україна проти Януковича». Як уже повідомляла «УМ», починаючи з 12 жовтня, намети, ініційовані «Фронтом змін», з’явилися майже в усіх областях — від Львова до Донецька. Там закликають ставити підписи під зверненням до Президента Віктора Януковича, що закінчується словами «Я голосую ПРОТИ вас!»

Регіональним осередкам спершу навіть бракувало листівок для підписів, зазначає прес–служба «Фронту змін». Не обходиться без ексцесів: Як повідомляє УНІАН, у Сімферополі було затримано двох активістів «ФЗ». Тимофія Тимофєєва і Володимира Прокоф’єва запроторили до відділення міліції Залізничного району на підставі дзвінка від заступника мера Сімферополя, який дав вказівку прибрати намет зі збору підписів «проти Януковича». Ще двох «збирачів» міліціянти затримали в Керчі. Були ексцеси також у Києві й Київській області. Зокрема правоохоронці не дали встановити намет поблизу будинку Кабміну.

Інформація про акцію поширилася інтернетом. Листівку «Україна проти Януковича!» можна роздрукувати із сайту «Фронту змін» та, поставивши підпис, надіслати звичайною чи електронною поштою на вказану адресу.

Лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк закликав усі опозиційні сили приєднатися до акції. «Це наше спільне завдання — підняти дух і віру людей, — зазначає колишній Голова парламенту. — Ми маємо сказати людям, що не все ще втрачено, і ми спроможні змінити долю нашої країни, змінити цю владу». Яценюк передбачає, що підписів буде «не один мільйон», адже невдоволення Януковичем сягнуло крайньої межі.

Ініціатори кампанії зазначають, що «останні події в Україні поставили її перед глобальним вибором: європейська демократія або однопартійна диктатура. І потрібно показати Януковичу думку народу, аби Україна не перетворилася на другу Білорусь».

«Новий Президент запустив руку до державного бюджету, на сотні мільйонів гривень збільшивши фінансування власного комфорту. У країні почалося масштабне будівництво і ремонт — тільки не соціального житла, шкіл та лікарень, а державних дач і резиденцій. Сьогодні один день перебування Януковича на посаді Президента обходиться державі приблизно в 170 тисяч доларів. Районній лікарні цих грошей вистачило б на цілий рік. Наступним кроком Януковича став наступ на малий та середній бізнес. Половина підприємців закрили бізнес, інша половина — пішла в «тінь». І так — із кожною «реформою» цієї влади. Внаслідок судової реформи Януковича беззаконня в судах стало нормою. Внаслідок реформи пенсійної системи жінок змусили працювати на п’ять років довше, а пенсії ніхто не підняв, — констатують ініціатори акції «Україна проти Януковича». — Влада зрозуміла, що довіра народу до неї катастрофічно падає. Але, замість повертати довіру реальними діями, влада почала садити за ґрати опозицію. Кілька місяців поспіль тримають без вироку в СІЗО колишнього міністра внутрішніх справ Луценка. Апогеєм репресій став обвинувальний вирок екс–Прем’єру Тимошенко».

Усі зібрані підписи планують передати в адміністрацію Президента. Коментуючи ККД такої кампанії, Яценюк каже, що «2000 року теж ніхто не думав, що акція «Україна без Кучми» завершиться Помаранчевою революцією».