«Колюча» премія

27.10.2011

Сприяти розвитку сучасної української дитячої книжки — таке завдання ставлять перед собою організатори нової недержавної літературної премії, яку, відповідно до своєї аудиторії, й назвали «Великий Їжак». Головна вимога до конкурсантів — книга має бути для дітей і українською мовою. Переможець отримає 10 тисяч гривень. Як каже президент новоствореної премії Маріанна Кияновська, для участі в конкурсі не вимагається мати вже видану книжку, важливим є наявність ISBN–коду, який підтверджує існування твору. «Грошова винагорода в більшій мірі символічна. Це, так би мовити, «золота середина», за таку суму ніхто не буде гризти один одного. Основні кошти підуть на те, щоб наші письменники поїхали в регіони презентувати свої твори», — наголосила в розмові з «УМ» пані Кияновська.

Ініціатори — Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва та спеціально створена громадська організація «Незалежна літературна премія «Великий Їжак» — прагнуть стимулювати інтерес до семи творів, які увійдуть у «короткий лист» премії. Володаря ж Гран–прі оголосять у травні у Львові, в рамках міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час».

Відома дитяча письменниця і також один з організаторів премії Мар’яна Савка розповіла «УМ», що завдяки «Великому Їжаку» сподівається побачити нові імена в дитячій літературі. «Сподіваюся, те, що ми робимо, надасть необхідний поштовх для галузі. Має вийти цікаво, твори маститих авторів разом iз новачками будуть в однакових умовах». Тож якщо ви хочете розповісти дітям свою історію, пишіть та надсилайте свої роботи до 28 грудня цього року.