Пальчики оближеш

26.10.2011
Пальчики оближеш

Може, хтось не знає, але є в природі цукеркове дерево — говіння чи говенія (кожен його називає по–своєму), з родини крушинових. Росте воно і радує своїми смачними плодами в Китаї, Індії, Японії, у теплих районах Кавказу, Середньої Азії і Криму. Його плоди — майже відразу сухі, тригнізді, містять у собі понад 20 відсотків цукру, а коли підв’ялені — то й половину. Навіть плодоніжка цього фрукта дуже смачна: кажуть, коли вона ще зелена, то за смаком — точно льодяники, а коли в’ялена — солодша за родзинки. Дуже смачно, а головне — корисно, бо природні цукерки виконують в організмі ще й роль регулятора цукру в крові, тонізують і додають так званих гормонів щастя, які зов–сім не зайві нам під час осінньої депресії. Напевно, біля вашого будиночка таке дерево не росте, але не засмучуйтесь: природні цукерки можна приготувати власноруч — буде не менш смачно і не менш корисно.

Щоб приготувати гарбузові цукати, візьміть кiлограм порізаного на кубики гарбуза (зі сторонами десь 2 см), 800 г цукру, трохи цукрової пудри і кориці, 4 столові ложки тертих горіхів, сік половини лимона. Спочатку зробіть сироп: цукор залийте літром води, доведіть до кипіння і додайте лимонний сік. Готовим сиропом залийте порізаний гарбуз і залишiть на ніч. Зранку доведіть до кипіння, остудіть, а потім повторіть цю процедуру ще двічі, поки гарбуз повністю просякне цукром і стане прозорим. Потім відцідіть гарбуз крізь сито і викладайте на деко. Присипте корицею, меленими горіхами (будь–якими) та цукровою пудрою і сушiть у духовці 6—8 годин. (За таким «сценарієм» готуються і цукати з дині чи білої частини шкірок кавуна).

Хто хоч раз куштував цукати зі шкірочок апельсина, стане прихильником цієї смакоти з першого ж разу. Запасіться терпінням — потім зрозумієте, що це було недаремно. Для початку зріжте шкірки з товстошкірих помаранчів, поріжте їх невеликою соломкою і три дні вимочуйте у холодній воді, змінюючи її тричі на день. Потім вийняті з води шкірки залийте новою водою і проваріть їх 15—20 хвилин, злийте воду й опустіть у сироп, який маєте підготувати з 1,2 кг цукру, 3 склянок води і соку половини лимона (це — на кілограм сирих апельсинових шкірок). Доведіть масу до кипіння, зніміть з вогню і відставте на 5—6 годин. Потім знову доведіть до кипіння і проваріть 5—7 хвилин, зніміть із вогню й дайте постояти 10—12 годин (так потрібно повторити 3—4 рази). Насамкінець додайте сік ще півлимона, витримайте 2—3 години, відкиньте на друшляк, щоб сироп повністю стік, розкладіть цукати на таріль і підсушіть на повітрі. Присипте цукровою пудрою. А тепер скуштуйте!..

Утім, якби мене особисто запитали, яке дерево можна назвати цукерковим, я б, не сумніваючись, назвала яблуню. Чим не цукерки її солодкі райські яблука? Їх, а також будь–які інші сорти яблук можна зробити справжніми цукерками, якщо — шматками — карамелізувати. Для початку потрібно підготувати яблука — помити і старанно витерти. Нанизати їх на дерев’яні шпажки і підготувати місце, куди будемо класти готові цукерки — це може бути тарілка чи папір, але обов’язково промаслені. Потім у сковороду висипати 300 г цукру (на кілограм яблук), вичавити трохи лимонного соку і, помішуючи, розтопити це на помірному вогні. Потрібно уважно слідкувати, щоб цукор, карамелізуючись, не танув дуже швидко, бо карамель потемніє і буде гірчити. Як тільки цукор перетвориться на густий пінистий сироп, опускаємо туди яблука почергово на шпажці. Потрібно ці маніпуляції робити швидко, бо цукор почне ставати дуже густим. З такої густої маси можна виліпити кільця і охопити ними яблука. Прохололи?

Можна їсти!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>