«Круг» замкнувся

26.10.2011

Тиждень тому в кабельних мережах одеських операторів «Чорне море» та «Бриз» зник сигнал єдиної на Одещині опозиційної телерадіокомпанії «Круг». Редакції телеканалу інженери «ЦТБ Одеса» пояснили, що причина відсутності сигналу — згорання модулятора на розподільчому каналі ТРК «Круг». Натомість стурбованим глядачам телеканалу оператори кабельних мереж «Чорне море» і «Бриз» повідомляють, що відключення від ефіру відбулося через «невиконання опозиційною телекомпанією взятих на себе зобов’язань», що суперечить правді.

Раніше одеська мерія на чолі з «регіоналом» Олексієм Костусєвим намагалася виселити колектив ТРК «Круг» iз приміщень, які він займає, потім — довести компанію до банкрутства двома позовами в суд по 100 тисяч гривень, нібито за паплюження ділової репутації міського голови. Це ні до чого не призвело: телеканал існував і надалі. Зрештою, його вимкнули через «ЦТБ Одеса», власником якого, до речі, є Дмитро Зубов, чоловік депутата одеської міськради Світлани Фабрикант — керівника фракції «Сильна Україна» і колишнього заступника Олексія Костусєва.

Запити з вимогою розібратися у правомірності вимкнення сигналу ТРК «Круг» надійшли до голови Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука, Генпрокурора Віктора Пшонки, голови Антимонопольного комітету Василя Цушка, Президента Віктора Януковича. Колектив телекомпанії також звернувся за підтримкою до міжнародних правозахисних організацій, профспілок та об’єднань журналістів. Підтримку телеканалу вже висловили голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, народний депутат України Юрій Кармазін, депутат Верховної Ради Андрій Парубій, голова фракції «Батьківщина» в Одеській обласній раді Сергій Веселов та відомі громадські діячі Одеси.