Мандри Папи

26.10.2011
Мандри Папи

Статуя Івана Павла ІІ.

Мощі верховного служителя Ватикану привозять в Україну не вперше. У червні цього року більше 50 тисяч віруючих змогли помолитися біля головного убору і волосся понтифіка, які привезли до столиці з нагоди 10–річчя візиту Івана Павла II. Цього ж разу спершу Київ, а тепер і Одеса приймають частину тканини, просоченої крапельками крові Папи.

Відтак мощі розділили на кілька частин і розвезли по українських храмах. В одеському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці на вулиці Катерининській, де мощі й залишаться для поклоніння, для зберігання святині навіть спорудили спеціальний вівтар. «Мощі зберігатимуться у спеціальному реліквіарії з позолоченої та посрібленої бронзи у вигляді тернового вінця. Вінчає реліквіарій розп’яття», — розповіли «УМ» у соборі. «Нині важко підрахувати всі храми, однак мощі роз’їхалися щонайменше по 70 містах України», — додає отець римо–католицької парафії церкви Св. Миколая Павло Вишковський.

А тим часом у Житомирі перед кафедральним костелом Св. Софії, на Зам–ковій горі, днями урочисто відкрили пам’ятник Івану Павлу II. Відкриття монумента теж приурочили до 10–річчя візиту Папи в Україну. За свідченням парафіян, історія зі встановленням скульптури досить цікава, оскільки таку ініціативу рік тому виявили... польські байкери, які проїжджали містом. А приблизно півроку тому вони передали готову скульптуру місцевій єпархії римо–католиків. Віряни ж разом iз меценатами скинулися грішми на п’єдестал і бруківку. Окрім того, єпископат костелу повідомив, що Ватикан передав храму хрест, яким користувався Іван Павло II. Варто додати, що монумент, виготовлений у Польщі, дуже схожий на встановлені вже пам’ятники Папі у Києві, Вінниці й Тернополі.