Шотландці — від Британії, британці — від Європи

26.10.2011
Шотландці — від Британії, британці — від Європи

Боротьба за незалежність Шотландії триває вже багато років.

Шотландці готуються до референдуму про незалежність...

Правляча у Шотландії Шотландська національна партія (ШНП) розпочинає кампанію з підготовки референдуму про незалежність, тобто відділення від Великої Британії. Про це повідомив минулої неділі на закритті партійної конференції в місті Інвернесс лідер партії, перший міністр Шотландії Алекс Селмонд. Націоналісти здобули більшість у шотландському парламенті і сформували регіональний уряд у травні цього року. Відразу після приходу до влади ШНП заявила про наміри провести референдум щодо суверенітету в другій половині терміну своїх повноважень — у період з 2014 по 2016 рік. Саме обіцянки поставити питання про незалежність на всенародне голосування допомогли партії виграти парламентські вибори 2007 року, але тоді через кризу референдум довелося відкласти. Із тим же гаслом ШНП пішла й на вибори–2011, виборовши 69 зі 129 місць у парламенті.

Партійці запевняють, що на референдумі виборці матимуть вибір між збереженням Шотландії у складі Об’єднаного Королівства, надання їй більш широкої автономії чи повного суверенітету. Наразі найбільш імовірним експерти вважають «автономний» варіант, за яким Шотландія розпоряджатиметься всіма податками на своїй території, але збереже спільні з Великою Британією армію та зовнішню політику. Селмонд дав зрозуміти, що націоналісти готові піти на такий компроміс. Але тільки в тому разі, якщо спроба здобути повну незалежність зазнає поразки. Згідно із соціологічними опитуваннями, ідею відокремлення підтримує вже 49% шотландців, хоча ще кілька років тому таких було тільки близько 30%.

...а референдуму про вихід Британії з ЄС поки не буде

Посиленню «сепаратистських» настроїв сприяє криза: націоналісти наголошують на тому, що Шотландія не повинна «годувати все Об’єднане Королівство», тоді як завдяки видобутку нафти в Північному морі могла б бути однією з найбагатших держав світу. А тим часом у стурбованому посиленням кризових тенденцій Лондоні теж замислюються про вихід — з Євросоюзу. Велика Британія не належить до країн–засновників ЄС, вона приєдналася до цієї спільноти лише 1975 року — після того як населення островів проголосувало за такий крок на референдумі.

Якщо через референдум увійшли, то цим самим шляхом можна й вийти, вважають євроскептики, яких у британських політичних колах стає дедалі більше. Відвертий бунт назрів навіть у правлячій Консервативній партії. Про підтримку питання щодо проведення референдуму про вихід Великої Британії зі складу ЄС під час дебатів у парламенті заявили 80 із 300 депутатів–консерваторів. І це при тому, що прем’єр–міністр Девід Камерон висунув вимогу до всіх представників своєї партії в парламенті голосувати проти проведення такого референдуму.

Результати останнього опитування, які наводить газета «Мейл он сандей», свідчать: ідею проведення референдуму про вихід їхньої країни зі складу ЄС підтримує 61% британців. Але, водночас, лише 34% опитаних відповіли, що дадуть ствердну відповідь під час голосування. Більшість британців дотримується тієї позиції, що їхня держава має домогтися більшої самостійності у рамках Євросоюзу, не виходячи із самого об’єднання.

Голосування щодо того, чи проводити референдум про вихід зі складу ЄС, відбулося у британському парламенті позавчора о 22–й годині за місцевим часом (опівночі за Києвом) після запеклих п’ятигодинних дебатів. Зрештою ідею підтримали тільки 111 парламентаріїв, 483 виступили проти.

Результат не став несподіванкою, проте вже саме голосування поставило під сумнів відданість британців євроінтеграції у довготривалій перспективі. Відвертий бунт частини консерваторів також може серйозно підірвати авторитет прем’єр–міністра Девіда Камерона, адже «бунт на кораблі» став для нього найбільшим випробуванням з часу приходу до влади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>