Хоч і не перша, та столиця

26.10.2011

Найбільшим портом і транспортним вузлом Греції є місто Салоніки, яке часто називають «другою» чи «північною» столицею. Це місто молоде, бо саме тут зосереджені головні університети Греції, підприємливе, бо впродовж багатьох віків лежало на перехресті торговельних шляхів і було діловим центром Балкан, і різноманітне, адже Македонію, столицею якої воно є, впродовж тисячоліть населяли різні народи. До слова, наступного року Салоніки святкуватимуть 100–ту річницю входження до складу Греції.

При цьому Салоніки — одне з най­старіших міст Європи, засноване ще 315 року до нашої ери. Тодішній цар Кассандр об’єднав в одне велике поселення античне місто Терма та 26 розташованих навколо сіл і назвав нове місто ім’ям своєї дружини — Тессалоніке, зведеної сестри Александра Македонського.

В часи розквіту античного царства Македонія місто мало автономію та власний парламент. Після розпаду царства 168 року до н.е. Салоніки стали частиною Римської імперії й центром її провінції Македонія, згодом увійшли до складу Візантійської імперії, ставши фактично другою столицею нарівні з Константинополем. І сьогодні за Салоніками в Греції закріплено титул «симвасилевса» («співстолиці»).

З 1430 року місто перебувало під владою турків і входило до складу Оттоманської імперії. Дивно, але саме в цей період Салоніки стали столицею... світового єврейства.

Оттоманська імперія до євреїв ставилася дуже прихильно, тому представники цієї нації стікалися до Салонік як з усього Близького Сходу, так і з Іспанії, звідки їх вигнали католицькі монархи. Наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття євреї становили близько 60 відсотків мешканців Салонік — на той час це було єдине у світі велике місто з переважно єврейським населенням. Враховуючи те, що Єрусалим на той час перебував під владою арабів, Салоніки називали «світовим Єрусалимом».

Євреї тримали європейську монополію на торгівлю вовною, шкірою тощо. Єврейська громада зберегла свої позиції й після переходу 1912 року Салонік під владу Греції. Але Велика пожежа 1917 року «з’їла» всю елітну нижню частину міста, де мешкали євреї, залишивши майже недоторканим Верхнє місто з переважно турецьким населенням. На сьогодні в Салоніках мешкає лише близько тисячі євреїв.

Після Великої пожежі від старого міста залишилися тільки кам’яні споруди: антична Ротонда, Біла фортеця — нинішній символ Салонік (велична кругла фортеця, яка колись слугувала туркам за в’язницю, а тепер у ній міститься міський музей), та фортифікаційні стіни часів Візантійської імперії. З Акрополя, який вінчає ці стіни у верхній частині «північної столиці» на висоті близько 300 метрів над рівнем моря, відкривається неймовірно красивий вид на місто, порт та море.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>