Суд без діла

25.10.2011
Суд без діла

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Нещодавні соціологічні дослідження свідчать: українці не довіряють вітчизняним судовим інстанціям та правоохоронцям. Опитування, проведене Євразійським iнститутом свобод, демонструє: більше половини респондентів (а таких понад 51 %) вважає, що рівень роботи правоохоронних органів та суду в Україні є незадовільним. Майже 37 % українців не зверталися би до суду навіть у разі потреби, тому що не бачать перспективи захисту.
Схоже, що держава не надто переймається подібною картиною. Ба, більше — всіляко намагається ускладнити процедуру звернення своїх громадян по правду до Феміди. Наміри нинішньої влади чітко свідчать про бажання позбавити звичайних українців права отримувати навіть ті крихти, що їм раніше перепадали з «барського столу» за рішеннями судів. «УМ» вирішила провести черговий невеличкий юридичний «лікнеп» для українців, давши їм до рук «зброю» — знання про те, як можна захистити свої права у суді.

Скільки дати, скаже Кабмін

У червні цього року нинішня більшість у парламенті ухвалила закон, яким дозволила Кабінету Міністрів України встановлювати у 2011 році розміри виплат військовослужбовцям, «чорнобильцям», дітям війни тощо, «виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік».

Уряд Азарова не забарився скористатися цією можливістю і вже 6 липня 2011 року прийняв постанову № 745, якою на власний розсуд визначив розміри виплат багатьом категоріям українських громадян. Ця постанова набрала чинності з дня опублікування 23 липня 2011 року і буде діяти до 1 січня 2012 року.

Зрозуміло, що визнати в судовому порядку цю постанову незаконною буде дуже складно, незважаючи на те, що вона прямо суперечить багатьом чинним законам України. Очевидно, що нинішня більшість із 2012 року знову надасть право уряду України надалі встановлювати на власний розсуд розміри виплат звичайним українським пільговикам. Але це вже буде в наступному році.

Новорічний «подарунок»

Зараз у парламенті прийнято у першому читанні урядовий законопроект № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», який викликав хвилю протестів по всій Україні. Після того як «афганці», «чорнобильці», діти війни взяли штурмом Верховну Раду України, депутати з парламентської більшості відклали розгляд цього питання.

І якщо вся увага протестувальників та ЗМІ була звернена на ті положення законопроекту, які передбачають позбавлення різних категорій осіб багатьох пільг та компенсацій, то інші важливі положення залишилися поза увагою.

Уявімо собі таку ситуацію. Якийсь український громадянин роками судився з державним органом, пройшов усі судові інстанції і виграв справу, витративши на це «задоволення» значну частину свого життя. А потім можна опинитися біля «розбитого корита», бо рішення суду про стягнення коштів з державного органу будуть виконуватися «у межах відповідних бюджетних призначень». А це означає, що виконання судового рішення можна і не дочекатися, якщо не будуть закладені кошти на його виконання. Крім того, непоміченим громадськістю залишилося невеличке положення, що міститься на останній сторінці законопроекту, у якому зазначено, що рішення суду про стягнення коштів та виконавчі документи, не подані в строк, встановлений у цьому законопроекті, вважаються... виконаними.

Відразу зазначимо, що у законопроекті передбачений строк позовної давності для заявлення вимог про стягнення коштів — від трьох до шести місяців із 1 січня 2012 року. А також встановлено, що погашення заборгованості за рішеннями судів, винесеними до 1 січня 2012 року, буде здійснюватися, починаючи лише з 2013 року. Тож за весь 2012 рік не буде виплачено жодної копійки відповідно до рішень судів про стягнення коштів з державних органів. Ось такий новорічний «подарунок» для своїх громадян готує нинішня українська влада.

Судовий збір буде не кожному «по кишені»

Не зважаючи ні на що кожен українець може звернутися до суду по захист своїх порушених прав. І це необхідно робити нині якнайхутчіше, бо завтра може бути пізно з багатьох причин: фактичного позбавлення права на звернення до суду, пропущення строку позовної давності, збільшення розміру судового збору тощо.

Приміром, нещодавно нинішня більшість у парламенті ухвалила ще один закон, згідно з яким судовий збір iз 1 листопада 2011 року зросте у деяких випадках у десятки разів. Якщо раніше за подання позову про оскарження протиправних дій чи рішень чиновників необхідно було платити лише 3 грн. 40 коп., то з листопада цього року за такий позов треба буде заплатити судовий збір у розмірі 28,23 грн. (0,03% від мінімальної зарплати 941 грн.). З січня 2012 року мінімальна зарплата зросте, і необхідно буде обчислювати судовий збір від нового розміру мінімальної зарплатні. Тож якщо вважаєте за необхідне, бажано до кінця жовтня цього року звернутися до суду з позовом.

Після публікації в «УМ» статті «Судові бої дітей війни» на адресу редакції надійшов шквал листів від дітей війни, «чорнобильців», одержувачів різноманітних соціальних допомог.

Тож, зважаючи на резонанс і потребу українців у «судовому самозахисті», «УМ» надає нашим читачам зразок позовної заяви для дітей війни, бо найбільше звернень до редакції з таким проханням було якраз від цієї категорії пільговиків. У деяких своїх листах наші дописувачі стверджують, що адвокати вимагають за написання такої позовної заяви від 100 грн. і більше, що є значною сумою для багатьох українських пенсіонерів. Для «чорнобильців» ми подаємо розміри належних їм виплат (див. таблицю внизу). За зразком відповідного позову вони могли би звернутися до регіональних відділень громадських організацій «чорнобильців». Це ж саме могли би зробити «афганці» та інші категорії пільговиків, яких нинішня влада хоче позбавити багатьох пільг.

ДОВІДКА «УМ»

Як правильно судитися з державним органом?

Позовну заяву можна подавати до місцевого (районного) суду за місцезнаходженням відповідача або місцем проживання позивача. Разом iз позовною заявою обов’язково треба надати її копії та копії усіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів. До позовної заяви додається також документ про сплату судового збору. Від сплати судового збору звільнені всі інваліди першої та другої груп, сім’ї воїнів, які загинули чи пропали безвісти під час Другої світової війни, «чорнобильці» усіх чотирьох категорій (з 1 листопада 2011 року — тільки першої та другої категорій).

Якщо позивач звільнений від сплати судового збору, тоді він повинен долучити до позовної заяви ксерокопію посвідчення, яке підтверджує його статус. Реквізити для перерахування коштів щодо сплати судового збору можна знайти в Інтернеті або на інформаційних стендах, що розміщені в приміщеннях судів.

Розміри виплат інвалідам–«чорнобильцям»

відповідно до законів України та постанов уряду України

(станом на жовтень 2011 року)

Олекса ЧОРНОТА, правозахисник