НОВИНИ ПЛЮС

25.10.2011

На шляху Росії до СОТ залишилася тільки Грузія

Росія і Євросоюз узгодили останні розбіжності в процесі приєдання РФ до Світової організації торгівлі. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, про це сказано в заяві єврокомісара з торгівлі Карела де Гюхта. «Ми досягли угоди з останніх двосторонніх питань, що досі залишалися невирішеними, і таким чином відкрили шлях для вступу Росії до СОТ до кінця цього року», — сказано в документі.

Водночас Гюхт наголошує, що тепер «залишилося дуже мало часу для досягнення двосторонньої угоди між Росією і Грузією», і закликає обидві сторони «продовжувати зусилля з пошуку компромісу». За словами єврокомісара, ЄС готовий надати будь–яку необхідну підтримку, щоб допомогти врегулювати цю проблему.

Грузія залишається єдиною перепоною на шляху до вступу РФ у СОТ. Основна вимога Тбілісі — замінити російських прикордонників на кордонах Росії з Абхазією і Південною Осетією на міжнародних спостерігачів. Напередодні черговий раунд грузино–російських переговорів з цього приводу завершився безрезультатно. Наступна зустріч делегацій відбудеться через кілька днів. Переговори про вступ Росії до СОТ тривають уже 17 років.

У Росії знизять прохідний бар'єр

Президент Росії Дмитро Медведєв підписав закон про зниження прохідного бар'єру на виборах до нижньої палати парламенту з семи до п'яти відсотків. Закон набуває чинності 1 січня 2013 року. Таким чином, на нинішніх виборах у Держдуму, які відбудуться 4 грудня, як і раніше, діятиме 7–відсотковий прохідний бар'єр. Наступні чергові парламентські вибори у відбудуться 2016 року. На думку Медведєва, який ініціював зниження прохідного бар'єру, це має розширити представництво політичних сил у парламенті. Нагадаємо, після підвищення планки до 7% у 2005–му до Держдуми пройшли чотири партії — «Єдина Росія», КПРФ, ЛДПР і «Справедлива Росія». Правлячі «єдинороси» отримали конституційну більшість. Загалом у РФ діє сім офіційно зареєстрованих партій.

Угорці знову повстають

Десятки тисяч людей вийшли на антиурядову демонстрацію в Будапешті минулої неділі. Як повідомляє «Франс пресс», учасники мітингу протестували проти «антидемократичного і несправедливого режиму» консервативного прем'єр–міністра Віктора Орбана, прихід якого до влади «ознаменував падіння демократії в Угорщині». Демонстрацію було приурочено до 55–ї річниці Угорського повстання. Восени 1956 року угорці зробили спробу скинути соціалістичну владу, але ці виступи жорстоко придушили радянські війська.

Назарбаєв найняв Блера за $12 млн.

Колишній прем'єр–міністр Великої Британії Тоні Блер разом із командою своїх експертів проводитиме економічні реформи в Казахстані. Як повідомляє британська газета «Телеграф», на цю роботу Блера найняв казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв, що керує державою вже 20 років. За послуги британський експерт отримає 8 млн. фунтів (понад 12 млн. доларів).

Після відставки з посади прем'єра Тоні Блер зайнявся консультаціями, на чому вже заробив, за різними оцінками, від 20 до 50 млн. фунтів. Серед його клієнтів — банк JP Morgan, страхова група Zurich Financial Services, уряд Кувейту та інвестиційний фонд Абу–Дабі Mubadala.

В Індії завалився міст: 34 жертви

Щонайменше 34 людини загинуло й понад 100 отримали поранення в результаті трагедії, що сталася в місті Баджанбарі на сході Індії. Усі вони зібралися на підвісному дерев'яному мосту, щоб послухати виступи місцевих політичних лідерів. Міст не витримав і завалився в річку. За прогнозами медиків, кількість жертв може зрости, бо багато постраждалих — у дуже важкому стані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>