По два боки від апокаліпсису

25.10.2011

Україна таки отримає дешевий російський газ! Але обійдеться він нам у чергові поступки північному сусіду. Таку думку висловив Президент України в 2005—2010 роках Віктор Ющенко під час п’ятничного ефіру «Шустер Live». За словами Ющенка, нинішня влада вже найближчим часом домовиться з Москвою про ціну приблизно 200 доларів за тисячу кубометрів. Щоправда, йдеться не про зміну контракту, укладеного в 2009 році Юлією Тимошенко, а про створення газотранспортного консорціуму або оренду нашої ГТС, а також можливий рух у бік Митного чи валютного союзу з Росією.

Екс–гарант доволі скептично ставиться до спільних утворень між Україною та РФ. «Я вітаю зону вільної торгівлі у межах СНД, але без винятків та обмежень, — сказав Ющенко, пояснивши, що підписана нещодавно угода не розв’язує найбільш важливих для України проблем: Україні й надалі не дозволять безмитно продавати в Росії наш цукор, спирт, а також продукцію металургів. — За цим договором акциз на продаж російської нафти та газу скеровуватиметься не до українського бюджету, а до російського. Наш держбюджет недоотримає 5 млрд. доларів».

На думку лiдера «Нашої України», газові угоди Тимошенко — це політика, а не математика. Свою думку Ющенко проілюстрував наочно: намалював схему постачання газу з Росії до європейського споживача та пояснив, що справедлива вартість блакитного палива з РФ для українців в 2009 році мала коливатися у межах 175 доларів. «Базова ціна російського газу для Німеччини — 250 доларів, — сказав Ющенко. — Це за 2 400 км від Росії. А на українському кордоні ця цифра становить 450 дол. Чому? Щоб отримати справжню ціну газу, треба від німецької відняти вартість транзиту — 5 дол. за 100 км».

Наочне пояснення Ющенка викликало схвалення присутніх у студії. Так, голосування представників студентської аудиторії показало стовідсоткову підтримку його позиції. Савік Шустер, даючи змогу Президенту закінчити свою думку, навіть попросив студію затримати на кілька хвилин чергову рекламну паузу.

Нинішня справедлива ціна російського газу, на думку Віктора Ющенка, становить 204 долари. А механізм ціноутворення, запущений діючим нині контрактом, може призвести до взагалі захмарної ціни на популярний енергоносій. «Після 2012 року договір Тимошенко—Путіна призвів би до ціни — без знижки — 680 доларів. А нині ціна була би 500 доларів (без знижки). За таких умов вартість газу для населення, а також опалення і гарячої води треба було би підвищувати в чотири рази», — сказав Ющенко. За його словами, це означало би тільки одне — апокаліпсис для країни.