Хочемо діалогу, а не радянських традицій

20.10.2011

Президія Академії наук вищої школи України оголосила бойкот ІІІ З’їзду освітян і закликає всі громадські організації освітян і науковців приєднатися до цього кроку відчаю. Адже захід, призначений на 28 жовтня, навряд чи перетвориться на змістовну дискусію — забюрократизоване міністерство не готове до реального діалогу з громадськістю.

«Назріла нагальна проблема обговорення на загальнодержавному рівні стратегії розвитку вітчизняної освіти і науки на найближчу і довгострокову перспективу, — йдеться у зверненні Академії наук вищої школи. — Але Міністерство освіти і науки по–своєму зрозуміло необхідність цього заходу. Поспіхом, без творчого відкритого обговорення освітянсько–наукових проблем у широких колах громадськості міністерство нашвидкуруч запланувало провести ІІІ З’їзд освітян у добре відомих радянських традиціях, аби лише висловити «всенародну підтримку» нинішнім очільникам міністерства, обілити їх від очевидних провалів. За вказівкою згори були відібрані підконтрольні делегати з’їзду від обласних управлінь освіти та інших установ. А нашвидкуруч скомпонований для обговорення на з’їзді відверто недосконалий і «сирий» міністерський варіант бачення розвитку вітчизняної освіти до 2025 року з’явився на сайті МОН в останній момент, і переважна більшість освітян і науковців фізично не мала змоги висловитися щодо цього документа».

Через це, наголошують науковці, представники реальних громадських організацій освітян і вчених потрапити на цей з’їзд (і, тим більше, отримати на ньому слово) шансів не мають. То кому потрібен такий захід, якщо він не матиме жодного позитивного результату і «призведе лише до подальшого розширення прірви між державою та суспільством та до непродуктивних витрат бюджетних коштів»? Аналогічний лист iз проханням втрутитися в ситуацію академіки надіслали Президенту Віктору Януковичу.