Терор не пройде

20.10.2011

У Туреччині — черговий спалах конфлікту з курдськими повстанцями. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, вчора зранку під час нападу бойовиків Курдської робітничої партії на управління поліції та жандармерію в провінції Хаккярі загинуло щонайменше 26 турецьких військових, ще 18 отримали поранення (21 нападника було вбито). Це найбільша кількість загиблих в одному інциденті турків — представників правоохоронних органів — за багато років.

У відповідь підрозділи турецького спецназу перетнули кордон із Північним Іраком, де базуються курдські радикали. В операції задіяли й бойові гелікоптери.

«Курдська робітнича партія намагається розколоти турецьке суспільство, дестабілізувати обстановку в країні, поставити під загрозу мир», — заявив прем’єр–міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який у зв’язку із загостренням ситуації скасував свій візит до Казахстану. Міністр закордонних справ також відмовився від запланованої поїзди в Сербію. Очільники силових міністерств, генштабу армії та спецслужб зібралися в Анкарі на надзвичайне засідання.

«Туреччину не зламає терор. Ми зробимо все можливе, щоб покласти йому край», — наголосив у телезверненні до нації президент Туреччини Абдулла Гюль.

Напередодні у провінції Бітліс було скоєно теракт: у результаті вибуху закладеної біля дороги бомби загинуло п’ятеро поліцейських і четверо цивільних, у тому числі двоє дітей. Жодне угруповання відповідальність за цей теракт на себе не взяло.

Останнім часом напади повстанців, які вимагають більшої автономії на південному заході країни, де домінують курди, в Туреччині почастішали. Влада відповідає арештами людей, які співчувають курдським повстанцям, та авіаударами на курдські райони в Іраку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>