НОВИНИ ПЛЮС

20.10.2011

Вибори–2012

Венеціанська комісія та ОБСЄ/Бюро з питань демократичних інститутів та прав людини оприлюднили висновок з приводу проекту про вибори народних депутатів України. Як повідомили «УМ» в офісі ради Європи, європейські правники розкритикували всі три головні новели законопроекту, підготовленого групою на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем. «Пропонована змішана виборча система не відповідає тій, яку рекомендувала ПАРЄ у своїй резолюції 1755 за 2010 рік, — ідеться у висновку. — Більше того, рішення запровадити змішану виборчу систему, встановити підвищений прохідний бар’єр для партій (5% замість 3%) та заборонити блокам брати участь у виборах було прийнято правлячою більшістю в односторонньому порядку, без консультацій із представниками інших політичних партій та громадянського суспільства».

Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ «нагадують, що віра в справедливість виборчих правил є важливим фактором проведення демократичних виборів», і закликають до продовження обговорення виборчого законопроекту. ВК і ОБСЄ/БДІПЛ вітають той факт, що Президент України відправив проект у парламент на доопрацювання різними політичними силами.

Справа Луценка

Учора під час чергового засідання в Печерському суді Юрій Луценко попросив технічну перерву на п’ять хвилин через погане самопочуття. За словами дружини підсудного Ірини, Луценкові викликали «швидку», присутнім наказали вийти із зали (окрім дружини та охоронців). Пробувши біля екс–глави МВС півгодини, лікарі не назвали діагноз та відмовилися коментувати стан здоров’я Луценка, зазначивши, що підсудному стало краще.

Відтак слухання у справі було продовжено. Черговий свідок став на сторону підсудного. Старший оперуповноважений з особливих доручень департаменту оперативної служби МВС Віталій Іщенко розповів, що проект наказу щодо зарахування водію міністра Леоніду Приступлюку цивільного стажу до міліцейського готував особисто він, Іщенко, і Луценко не вносив до нього правок. Також свідок заявив, що «міністр Луценко підписував усі накази після висновків [комісії]», і цей документ про пільги водієві було складено та завізовано належним чином.

Нагадаємо, саме додаткові вигоди, надані Приступлюкові за казенний рахунок, є головною підставою кримінальної справи проти екс–міністра та утримування Луценка в СІЗО.

Чисті руки

Генеральний прокурор Віктор Пшонка ініціюватиме перед Президентом створення реєстру державних службовців, звільнених за правопорушення. Учора на брифінгу Генпрокурор заявив, що мета такого списку – унеможливити в подальшому працевлаштування порушників до інших установ чи відомств. «Щоб не було так: турнули зі служби безпеки — він тепер у ДАІ».