Ще штрих до «шнобелівки»

20.10.2011

Епатажний позафракційний депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна — той, що безуспішно пропонував назвати одну з вулиць міста іменем Стіва Джобса, — вчора виступив із новою оригінальною ініціативою. За повідомленням Барни, «низка громадських організацій надіслала офіційний лист до оргкомітету Шнобелівської премії з пропозицію внести Верховну Раду України до числа претендентів на отримання цієї премії у 2012 році». Ідеться про те, що український парламент цілком підпадає під головні критерії так званої антинобелівської премії — «витрачання часу та ресурсів на безглузді речі». Як ілюстрації Барна наводить дворазову зміну Верховною Радою обчислення часу — туди й назад упродовж одного місяця. А також той факт, що бюджет ВР на 2011 рік становить аж 850 млн. грн.

У самому парламенті вчора теж говорили про надмірні витрати на чиновницький апарат. Тема «спливла» після того, як народні депутати «завалили» законопроект про відновлення законних доплат дітям війни. За ухвалення проекту проголосувало лише 135 парламентаріїв, за повернення його на повторне перше читання — 130. Не голосували, зокрема, Партія регіонів і Блок Литвина у повному складі.

Законопроект передбачав внесення змін до держбюджету на 2011 рік щодо відновлення виплат, надбавок та фінансування інших державних соціальних гарантій дітям війни. Ішлося про встановлення 30% доплати до пенсій і 25% пільги на житлово–комунальні послуги. Видатки Пенсійного фонду на це мали б зрости на мільярд гривень. Однак більшість у ВР вирішила бути економною і не повертатися до запроваджених колись ними самими норм.

«Люди не можуть собі купити ліки, тоді як чиновники — жирують, — обурювався з трибуни позафракційний нардеп Олег Ляшко. — Зараз діти війни отримують 42 гривні доплати до пенсій, а мають отримувати 250! Нинішня влада перед виборами обіцяла дітям війни у повному обсязі виконувати вимоги закону. Казали, що візьмуть гроші з тумбочки. Після виборів прийшли до влади, беруть гроші з тумбочки — але тільки для себе. І тумбочку поставили собі».

Обвинувачення підтримав «НУНСівець» Олександр Чорноволенко: «Ці гади–чиновники жирують у своїх санаторіях не лише з коханками, а й із коханцями, а деякі і з коханками, і з коханцями одночасно. Але ще більше вони жирують не в державних санаторіях, а в мисливських господарствах, яким ці гади дали 100 мільйонів з державного бюджету у липні 2011 року — якраз перед тим, як жирувати там із коханцями. 100 мільйонів на приватні мисливські господарства! А на наступний рік уже 500 хочуть!»

 

ВИМОГИ

Януковича — на килим!

Опозиція вимагає скликання спеціального засідання парламенту за участю Президента Віктора Януковича. Про таку вимогу фракцій БЮТ та «НУНС» учора з трибуни ВР оголосив Арсеній Яценюк. Підставою для виклику Януковича «на килим» опозиціонери бачать вівторкові домовленості президентів України й Росії в Донецьку, фактичну відмову від євроінтеграції, політичні переслідування тощо.