Залізяка думає і крутить

20.10.2011

Загальновизнано, що кілька років тому комп’ютер обігнав людину у вмінні грати в шахи. Можливості сучасних електронних машин такі, що з ними не може змагатися на рівних навіть найтитулованіший гросмейстер. І ось нова віха технічного прогресу: робот перевершив людину у швидкості збирання кубика Рубіка.

Таким умільцем виявився робот CubeStormer II («Штурмовик кубика–2»), створений британськими інженерами Майком Добсоном і Девідом Гілдеєм. Їхнє електронно–механічне дітище спромоглося скласти кубик за 5,35 сек., повідомляє сайт Gizmodo. Це при тому, що останній людський рекорд становив 5,66 сек. — такий час знадобився австралійцеві Феліксу Земдегсу, щоб установити світове досягнення на змаганнях у Мельбурні в червні.

Аби створити машину для вирішення головоломки Рубіка в її класичному варіанті (3х3х3), Добсону й Гілдею знадобилося чотири набори конструктора «Лего» та смартфон Galaxy S II, який «розглядає» кубик через вбудовану камеру і знаходить рішення.

Це вже другий варіант робота, створеного британцями для складання кубика Рубіка. Перший CubeStormer міг вирішити головоломку мінімум за 12 сек.

Нового «штурмовика» громадськість має побачити на виставці TechCon, яка пройде в Каліфорнії 26–27 жовтня.