«Пузаті» страви

19.10.2011
«Пузаті» страви

Гарбуз — «карета» здоров’я. (Фото Тетяни ЗІНЧЕНКО.)

Нині — найгарбузовіший місяць року. Адже саме в середині осені зібрано урожай і на базарах та в крамницях з’являються ці гарні і пузаті жовтогарячі кулі. Здавна в Україні восени гарбузом нагороджували нещасливого претендента на руку і серце, якому дали відкоша. Ще — наприкінці жовтня Геловін, свято завезене, але вже вельми популярне, і головний його символ — саме гарбуз.

Але ми — на кухні. Тому згадаємо, що гарбуз — надзвичайно корисний, смачний і дієтичний овоч, така собі «карета» здоров’я. Він багатий на каротин, а також залізо. Це джерело вітамінів В, С, Е і D. Гарбузова м’якоть сприяє обміну речовин і регулює травлення, корисна при захворюваннях печінки, серцево–судинних хворобах, гіпертонії та містить багато пектину, який сприяє виведенню холестерину. Тож гріх не готувати з гарбуза перші, другі страви, десерти чи навіть хліб.

На перше — гарбузово–томатна зупа, як кажуть на Галичині. Немає нічого простішого, ніж зготувати цей суп. Візьміть півкіло стиглого гарбуза, дві картоплини, дві цибулини, 4 помідори, почистіть їх (помідори облийте окропом, лишіть у ньому на хвилину — і тоді шкірку зняти з них буде дуже легко), поріжте кубиками. У великому сотейнику з 1 ложкою олії обсмажте до м’якості цибулю, додайте помідори, протушкуйте кілька хвилин, вкиньте картоплю і гарбуз, залийте водою так, щоб вона повністю вкрила овочі, доведіть до кипіння і варіть на невеликому вогні 20 хвилин. Перевірте, чи м’який гарбуз, а відтак перелийте зупу у блендер і подрібніть на пюре. Посоліть, поперчіть, додайте дрібку мускатного горіха. Подавайте з грінками.

Любителям пікантних гарнірів будуть до смаку запечені пряні гарбузові скибочки. Спочатку приготуйте маринад: ретельно змішайте подрібнених 2—3 зубчики часнику, шматочок імбиру, чайну ложку меду, половину чайної ложки кориці, дрібку солі і меленого чорного перцю, сік і цедру невеличкого апельсина і кілька ложок оливкової олії. Далі цією пряною сумішшю змастіть з обох боків тоненькі скибочки гарбуза (приблизно 0,5 см). Насамкінець викладіть їх на деко, вистелене кухарським папером, і випікайте 20 хвилин при температурі 180—200 градусів.

Гарбузову кашу, напевно, варить кожна українська господиня. Але кажуть, що рецептів і способів її приготування майже стільки ж, скільки рецептів борщу, в кожній хаті — свій. Один iз них — гарбузова каша з пшоном. Тож почищений і покраяний кубиками або натертий на тертушці гарбуз (800—900г) вкиньте в гаряче молоко (1,5 склянки) і варіть 10—15 хвилин. Досипте промите пшоно (приблизно 1 склянку) і, періодично помішуючи, варіть iще 15—20 хвилин, поки не загусне. Підсоліть, накрийте кришкою, щоб каша упріла. Подавайте зі шматочком масла.

На десерт можна приготувати ароматний гарбузово–морквяний пиріг. Для цього натріть по 150 г моркви і гарбуза на дрібній тертушці і змеліть 200 г ваших улюблених горіхів. Збийте чотири яйця з 200 г цукру, щоб утворилася бліда піна, додайте 70 г борошна, чайну ложку розпушувача для тіста, ложечку кориці, цедру одного лимона, розмішайте. З’єднайте з тертими овочами і горіхами. (Для аромату можна додати 1—2 ложки рому). Змастіть маслом і притрусіть борошном форму, тоді вилийте в неї тісто. Випікайте 45 хвилин при температурі 180 градусів. Насамкінець перевірте, чи виходить трісочка з пирога сухою, якщо так — страва готова.

Щасливі власники хлібопічок можуть спекти гарбузовий хліб: пухкий і повітряний, золотавого кольору, він схожий на бісквіт. Щоб отримати хлібину вагою з кілограм, вам знадобляться півтори чайні ложки швидкодіючих дріжджів, 450 г борошна, 4 столові ложки цукру, пакетик ванільного цукру, 50 г масла, чайна ложка солі і 150 г гарбузового пюре, долитого молоком чи кефіром до об’єму 280 мл. Змішайте складники так, як ви це робити зазвичай і випікайте в стандартному режимі.

Смакуйте осінь із задоволенням

 

ПОРАДНИК

Знавці радять брати літні гарбузи, якщо ви збираєтеся їх тушкувати, варити чи смажити, а якщо хочете запікати чи додавати у пироги — вибирайте осінні. Сезонність овоча впливає на вміст цукру в ньому та смакові якості.

Нині на ринках можна знайти не лише звичні і знайомі з дитинства круглі гарбузи. Дуже популярним став сорт «Баттернат» (його ще називають мускатний чи горіховий) — довгі, схожі на груші гарбузи яскраво–помаранчевого кольору. Вони значно солодші за звичайний гарбуз, особливо добре смакують у пирогах, печиві чи кашах. Трапляються й інші сорти, але головне — не потрапити під чари дуже гарних декоративних гарбузиків — маленьких і смугастих, але дуже жорстких і майже непридатних до вживання.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>