Один за всіх і 1027 за одного

19.10.2011
Один за всіх і 1027 за одного

Звільнений капрал Гілад Шаліт віддає честь прем’єр–міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху. (Фото Рейтер.)

«Я хочу вірити в те, що ця угода допоможе встановленню миру між Ізраїлем та Палестиною. І я буду щасливий, коли всі ув’язнені будуть на волі й повернуться в лоно сім’ї» — так прокоментував єгипетському телебаченню своє звільнення 25–річний сержант армії Ізраїлю Гілад Шаліт, який учора став головним ньюзмейкером світу. Після п’яти років перебування в палестинському полоні вояк повернувся додому. Батьківщині, яка впродовж усього цього часу наполегливо намагалася визволити свого сина, його повернення обійшлося в 1027 «голів» — саме стількох палестинців загалом буде звільнено з ізраїльських тюрем в обмін на одного сержанта. Серед звільнених є й українка.

 

Маленький батьківський «Майдан» і велика ізраїльська сім’я

Капрал Гілад Шаліт потрапив у палестинський полон 25 червня 2006 року. Відповідальність за напад, у ході якого ще два ізраїльських солдати загинули, взяли на себе три угруповання. Серед них був і ХАМАС — рух, який невдовзі здобув більшість у парламенті Палестини і встановив контроль над автономією.

У відповідь на атаку Ізраїль почав п’ятимісячну військову операцію в Секторі Газа з метою визволити Шаліта. У результаті загинуло близько 500 палестинців, а сержант так і залишився в полоні. Довелося підійти з іншого — переговорного — боку.

Перемовини тривали довго й важко. Останні 14 місяців батьки полоненого, Ноам та Авіва Шаліти, жили в наметі, який напнули біля резиденції прем’єр–міністра. І обіцяли, що повернуться додому тільки разом із сином. Лише коли минулого тижня уряд Ізраїлю дав згоду обміняти Гілада на ув’язнених палестинців, батьки сержанта згорнули свій намет і вирушили до рідного села Міцпе–Хіла у Галілеї, де їх зустріли як героїв. Радіють за хлопця й чимало ізраїльтян, яких тішить, що держава не забуває про жодного зі своїх громадян, коли він опиняється у скруті.

Проте коментарі на кшталт «ізраїльський народ — одна сім’я», «на його місці міг би опинитися кожен» тощо не поділяють ті ізраїльтяни, чиї родичі загинули від атак палестинських терористів. Вони навіть подали позов з вимогою скасувати або принаймні відкласти обмін Шаліта на ув’язнених палестинців, але Верховний суд Ізраїлю його відхилив.

Звільнення «мерзенних»

«Я розумію, як важко прийняти те, що мерзенні люди, котрі вчинили жахливі злочини проти ваших близьких, не понесуть повного покарання, на яке вони заслужили», — поспівчував у заяві з цього приводу прем’єр–міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. Але, мовляв, нічого не поробиш — доведеться змиритися. За словами прем’єра, коли два з половиною роки тому він очолив уряд, питання звільнення Шаліта стало для нього «першочерговим завданням». Хоча, перебуваючи в опозиції, Нетаньяху виступав проти переговорів із ХАМАСом.

Як припускає голова прес–служби ізраїльського прем’єра Йоаз Хендель, пришвидшити переговорний процес і піти на умови палестинського керівництва Нетаньяху спонукала, серед іншого, й нестабільність у Єгипті. Адже після повалення президента Мубарака, за якого між двома державами було не лише встановлено мир, а й налагоджено досить плідну співпрацю, ситуація в регіоні може змінитися будь–якої миті. До того ж ХАМАС погодився на серйозну поступку: дав згоду на те, щоб Ізраїль сам обрав імена ув’язнених палестинців, які потраплять у список «амністованих». А отже, найбільш небезпечні, з точки зору ізраїльської влади, бойовики залишаться за ґратами й надалі.

Тато, мама і прем’єр

Обмін відбувався в суворій відповідності до узгодженої раніше процедури. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, вранці Шаліта доставили на прикордонний перехід Рафах, що на кордоні Сектору Газа з Єгиптом, де в присутності представників Ізраїлю передали єгипетській владі. Саме Каїр виступив посередником у переговорах про звільнення сержанта, оскільки досі, попри спалах після революції антиізраїльських настроїв, зберігає добрі відносини як із Палестиною, так і з Ізраїлем.

Із Рафаху Шаліта, після короткого медогляду, на гелікоптері відправили на ізраїльську військову базу Тель Ноф. Там вояк зустрівся нарешті з батьками та прем’єр–міністром (після цієї зустрічі Беньямін Нетаньяху мав виступити з офіційною заявою).

Після більш ретельного медичного обстеження, якщо стан здоров’я визволеного буде задовільним, військовий ескорт супроводить його разом із рідними додому.

Радісно, але без зброї

Ще в ніч на вівторок з ізраїльських тюрем почали вивозити в’язнів, які потрапили до першої групи звільнених — загалом 477 звинувачених у тероризмі та його сприянні палестинців. Решту 550 в’язнів випустять упродовж наступних двох місяців. Звільненню першої партії арештантів намагалася перешкодити група ізраїльських радикалів, які перекрили шосе біля в’язниці Шарон. Проте акцію протесту м’яко «відсторонили».

А тим часом у Рамаллі готувалися до урочистої зустрічі співвітчизників. Міністр внутрішніх справ навіть закликав «утриматися від застосування зброї при висловленні своєї радості», аби міжнародна спільнота не сприйняла урочистий салют як черговий прояв екстремізму. А в Секторі Газа на екс–полонених чекає урочистий прийом за участю палестинського керівництва.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>