Америка–захисниця

19.10.2011

Своє 45–річчя колишній майор Держохорони Микола Мельниченко вчора відзначав у США. Як і 2000 року, Микола змушений тікати від слідства і Президента.

Нагадаємо, в четвер Генеральний прокурор Віктор Пшонка повідомив про те, що екс–майор оголошений у розшук ще з 23 вересня. Розслідуванням справи Мельниченка займається СБУ. Призвідника «касетного скандалу» 2000 року, який робив диктофонні записи в кабінеті Президента Кучми, обвинувачують у розголошенні державної таємниці, перевищенні службових повноважень та використанні підроблених документів.

Прес–служба Генпрокуратури заявляє, що раніше Мельниченко двічі намагався виїхати з України — попри підписку про невиїзд за кордон до завершення досудового слідства, і це стало підставою для його розшуку. Сам Мельниченко спростовує такі обвинувачення. «Я не уникаю слідства і не переховуюсь. Я ніколи не підписував повісток про невиїзд і не отримував їх. Я перебуваю у США і збираюся подати на Генпрокурора Пшонку в суд за розповсюдження недостовірної інформації стосовно мене», — сказав пан Микола в телефонній розмові з журналістом «Української правди» ввечері того ж дня, коли про його розшук оголосив Генеральний прокурор.

Державна прикордонна служба не мала підтвердження, що Мельниченко перетинав кордон України. При цьому «зелені кашкети» підтвердили, що екс–майор «неодноразово» намагався виїхати за межі країни, і йому в цьому було відмовлено. Хай там як, а номер оператора, з якого Мельниченко телефонував в «УП», — американський.

У США Микола жив кілька років у статусі політичного біженця, «евакуювавшись» через Чехію одразу після початку «касетного скандалу» (а саме записи Мельниченка стали підставою для обвинувачень Леоніда Кучми у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе). Тепер колишній охоронець Президента Кучми знову говорить про підпільні аудіозаписи, і вони вже нібито стосуються Віктора Януковича.

«Ще в травні мені сказали, що є план із фізичної ліквідації Мельниченка, і я тут же повідомив про це Генпрокуратурі. Але навіть після цього мені було сказано, що намічений план буде реалізований», — сказав Микола Мельниченко в інтерв’ю журналу «Фокус». — А останньою краплею стала розмова, яку мені дали послухати люди, пов’язані зі спецслужбами... На записі два голоси, схожі на голоси спікера парламенту Володимира Литвина і Президента Віктора Януковича, спілкуючись між собою, сказали у мій бік фразу: «Я його урою». При цьому, за словами Мельниченка, голос, який сказав про «урою», був схожий саме на голос Януковича.

Прикметно, що за вовтузнею навколо Мельниченка зовсім забулося розслідування ролі Леоніда Кучми у вбивстві Гонгадзе, почате за часів Президента Януковича з такою помпою.