Не Юля, не газ, а любов

19.10.2011

Учорашній день став ще одним показовим рубіконом геостратегічного вибору Президента України Віктора Януковича.

Отримавши офіційну відмову від керівників Євросоюзу, які заявили, що не можуть прийняти українського лідера в Брюсселі 20 жовтня, Янукович зустрівся в Донецьку з президентом Росії Дмитром Медведєвим і зробив кілька знакових заяв. «Ми завжди зустрічатимемося як партнери з Європейським Союзом, із представниками Єврокомісії тоді, коли в цьому буде необхідність... У нас є відповідні плани, і ми хочемо почути Європейський Союз», — сказав В. Я.

Саме в ці дні Україна мала потребу зустрітися з очільниками ЄС на найвищому рівні — щоб допрацювати перед парафуванням угоду про асоціацію з Євросоюзом. Тепер, за Януковичем, такої потреби немає. Янукович хоче «почути ЄС» — але Брюссель уже сказав усе, що хотів, у справі Тимошенко й чекає дій київської влади для звільнення лідерки опозиції з–за ґрат. А Янукович цього робити не збирається, натомість обирає російський вектор.

У донецькій вотчині Віктора Януковича проходив ІІ Українсько–Російський міжрегіональний економічний форум. У його рамках угоди про співробітництво з окремими регіонами РФ уклали Донецька, Запорізька, Херсонська області, АР Крим. Із Донеччиною «підписалася» Курська й Новосибірська області та Краснодарський край, із Херсонщиною — знову Новосибірська, із Кримом — Нижньогородська, повідомляє УНІАН.

«Російсько–українські відносини не повинні зводитися тільки до розмов про те, за якими цінами купувати газ і як вибудовувати такий важливий напрямок співпраці, як енергетичний», — заявив у Донецьку президент Росії Дмитро Медведєв. Тему ув’язнення Тимошенко вони з Януковичем цього дня також не педалювали.

Янукович зазначив, що «співпраця між Україною та Росією виходить на зовсім новий рівень», і привітав із виходом збірної Росії до фінальної частини Євро–2012.

«В оточенні Президента України взяло гору російське лобі», — робить висновок політолог Олексій Гарань. «Якщо Янукович і далі ігноруватиме позицію Європи, то їздитиме лише між Росією й Кубою», — коментує БЮТівець Микола Томенко.