«Яструби» в ЄС не летять

19.10.2011
«Яструби» в ЄС не летять

Жозе Мануель Баррозу — Віктору Януковичу: виправитеся — тоді приїжджайте. (Фото з архіву «УМ».)

Запланований на завтра візит Президента Віктора Януковича до Брюсселя, де він мав зустрітися з президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Ради ЄС Германом ван Ромпеєм, не відбудеться. Панове Баррозу і ван Ромпей перенесли зустріч із Януковичем «на пізнішу дату, коли умови будуть більш сприятливими для прогресу у двосторонніх відносинах», про що обидва повідомили у своїх «Твіттерах».

У Брюсселі зазначають, що йдеться про прогрес України в таких сферах, як верховенство права й незалежність судової системи, адже це є ключовими принципами для ЄС. Зрозуміло, що європейців насемперед непокоїть недотримання правових стандартів i вибіркове судочинство у справі екс–Прем’єра Юлії Тимошенко.

Очевидно, що в оточенні Януковича розраховували на такий «ляпас від ЄС», тож напередодні Президент дав інтерв’ю кільком іноземним ЗМІ, в яких намагався зберегти обличчя. «Я не збираюся просити про послугу. Ми — партнери. Якщо необхідно зустрітися, я готовий. Якщо ні, я полечу далі», — сказав глава держави, маючи на увазі наступний візит на Кубу й до Бразилії.

Президент також самовпевнено заявив, що підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом може бути відкладене: «Якщо з якихось причин Європа або Україна не готові, то угода може бути укладена пізніше». Тим самим він послав сигнал Європі, що для нього утримання Юлії Тимошенко за ґратами як головного політичного супротивника важливіше, ніж якісь міжнародні угоди. Підвищуючи голос, Янукович уперше відкрито сказав міжнародним журналістам, що звільнення Тимошенко є неприйнятним.

«Який сигнал ми даємо суспільству? Що, щоб скоювати злочини, треба бути членом опозиції?» — запитав Президент Янукович закликав Захід поважати його країну. Мовляв, у нього складається враження, що «вони не хочуть слухати його заяви, що він не втручається в роботу судів та правоохоронних органів». Процес інтеграції України в ЄС не варто пов’язувати зі справою Тимошенко, каже Янукович. Вiн також стверджує, що не давав жодних зобов’язань Заходу щодо декриміналізації статті, за якою засуджено Тимошенко, а лише дискутував iз цього приводу.

На Банковій доповнюють шефа і наполягають на тому, що суд над Тимошенко є частиною «масштабної боротьби з корупцією».

 

ОЦІНКИ

Останні події засвідчують, що в оточенні Президента перемогли «яструби», які пропонують тиснути на опозицiю i не звертати увагу на міжнародну реакцію.

Політолог Віктор Небоженко у коментарі «УМ» зазначив, що під «яструбами Януковича» він розуміє людей iз так званої «групи Льовочкіна», до якої відносять і голову СБУ Валерія Хорошковського. «Перемогли не просто антизахідники, а люди, які вважають, що встановлення авторитарного режиму в Україні, хоч би і ціною «залізної завіси» з Європою, — це найкращий шлях у майбутнє для України», — наголосив Небоженко в коментарі «УМ». — Водночас зауважу, що геополітичні зміни відбуваються не за волею політиків. ЄС не відмовиться від України, а Росія не стане ближчою. Усі олігархи — Ахметов, Коломойський та інші — орієнтовані на Захід. Надалi ситуація розвиватиметься унікально: інтереси простих українців, які хочуть у Європу, збiгатимуться з інтересами олігархів. Тому «яструби» боротимуться не лише з політичними вподобаннями українців, а й iз відомими олігархами. І тут вони точно не виграють. Думаю, ця влада також не бажає після відходу від державного керма потрапити в руки судді, подібного до Кірєєва...»

 

СПРОБИ ОПОРУ

Учора в парламенті фракція «БЮТ–Батьківщина» у­продовж півтори години блокувала трибуну, вимагаючи розпуску Верховної Ради. На початку один із лідерів БЮТ Андрій Кожем’якін звинуватив владу та більшість у ВР у тому, що вони не бажають декриміналізувати статтю, за якою ув’язнено Юлію Тимошенко. «Усі ці розмови про декриміналізацію, про бажання покращити участь людей, які сидять, — ми зрозуміли, що це лише гра, — заявив БЮТівець. — Ніхто не буде скасовувати вирок Печерського суду, ніхто не голосуватиме ці законопроекти... Ця Рада повинна припинити існування».

Блокування не завадило «більшовикам» продовжити голосування по порядку денному, відтак БЮТ залишив сесійну залу на знак протесту.

У своїй заяві партія «ВО «Батьківщина» закликала країни євроатлантичної спільноти закрити в’їзд до себе Президенту Віктору Януковичу і ключовим фігурам його команди, а також арештувати їхні закордонні рахунки.