«А ми тую козацькую славу збережемо»

18.10.2011
«А ми тую козацькую славу збережемо»

Так виглядатиме майбутній історико–культурний комплекс «Чортомлицька Січ». (Фото автора.)

На території нинішнього Нікопольського краю свого часу розташовувалося відразу п’ять із восьми Запорозьких січей — Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька та Нова. Відтоді води спливло чимало — як у переносному розумінні, так і в прямому. Адже рукотворне Каховське море, що нині, швидше, нагадує брудну калюжу, затопило навіть місце розташування цих січей. Отож повернути історію назад нікому не спадало на думку.

Щоправда, пам’ять про славну козацьку минувшину в краї зберігали. Зокрема, в 1980 році тут встановили погруддя легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка, виготовлене за антропологічною реконструкцією Галини Лебединської, а в 1990–му велелюдно відзначили 500–річчя українського козацтва... Нині меморіальний комплекс «Могила кошового отамана Івана Сірка» викликає незмінний інтерес туристів, є місцем різних урочистих заходів. Наприкінці минулого року тут урочисто відкрили капличку та сторожову вежу.

Але все це не може зрівнятися з масштабами справді амбітної ідеї — приблизно на 20 гектарах відродити Чортомлицьку Січ, яка матиме у своєму складі і курені кошового отамана та писаря, і «грецький дім», і сторожову вежу, і торговельно–ремісниче передмістя... Такий задум вражає ще й тим, що для його втілення в життя знадобиться, за найскромнішими підрахунками, до 20 мільйонів євро. Одначе один із його натхненників — директор товариства з обмеженою відповідальністю «Січ–Тур» Володимир Буштаренко — планує ввести об’єкт у дію вже за... рік.

Щоправда, генеральний директор виробничо–наукового центру «Трубосталь» Олександр Фельдман, який поки що виділив перші 8 тисяч гривень тільки на створення макета майбутнього об’єкта, на все дивиться значно прагматичніше — мовляв, за рік устигнути зробити хоча б щось.

Голова Нікопольської райдержадміністрації Сергій Воронов також зізнався, що шлях у цього задуму буде доволі тернистим уже хоча б тому, що на земельні ділянки, на яких має постати майбутня Чортомлицька Січ, видано державні акти. Тому неважко передбачити, наскільки непросто тут буде знайти консенсус.

Проте ідею, яка ще навіть не має проекту, минулої суботи у Нікополі гучно презентували як романтики, так і прагматики, у тому числі й керівники нікопольських міської та районної влади.

Як зізнався «УМ» Олександр Фельдман, безпосередньо причетний до відбудови пам’ятника Іванові Сірку, долучитися до реалізації такого масштабного задуму його насамперед спонукало те, що він втілюватиметься у життя під егідою Благодійного фонду «Славетна Січ», який очолює народний депутат України Леонід Кожара, а серед засновників також нардеп Павло Жебрівський, Герой України Дмитро Павличко.

А директор Придніпровського гуманітарно–економічного коледжу міжнародного університету розвитку людини «Україна» Костянтин Качура і взагалі вважає відродження Чортомлицької Січі вельми перспективним для розвитку в їхньому краї туристичного та готельного бізнесу. Саме з огляду на це у навчальному закладі мають запустити кілька пілотних проектів, як–от спецкурс «Козацька економіка».