Дитинство серед могил

18.10.2011

Чотири місяці 34–річна Світлана М. жила з трирічною дитиною на міському кладовищі, ховаючись від соціальних працівників, які прийняли рішення про позбавлення її батьківських прав. Випадкові перехожі побачили жінку, яка спала на кладовищі серед могил, а поруч iз нею плакав безпорадний хлопчик. Люди викликали «швидку допомогу», оскільки подумали, що жінці стало зле й вона втратила свідомість. Проте прибулі на місце події медики швидко встановили, що Світлана — у стані важкого алкогольного сп’яніння, а дитина плаче від голоду і холоду.

Правоохоронці швидко встановили, що жінка не має постійного місця проживання і протягом останніх років мешкала в селі Мішково–Погорілове Жовтневого району Миколаївщини. Однак майже півроку тому зникла з поля зору соціальних працівників, які неодноразово попереджали її про можливе позбавлення батьківських прав. Сільрада, на території якої проживала жінка, прийняла рішення відібрати малюка, оскільки мати не виконувала своїх обов’язків. Але забрати хлопчика відповідні органи не встигли, бо жінка зникла. Заховавшись серед могил, Світлана лише зрідка виходила зi свого укриття, щоб попросити милостиню та поритися у сміттєвих баках — тим і харчувалася з дитиною.

Незважаючи на те, що хлопчику вже виповнилося 3,5 року, в нього немає свідоцтва про народження. Як розповіла «УМ» старший помічник прокурора Ленінського району Миколаєва Ірина Савченко, належного харчування хлопчик не мав, у дошкільний заклад не ходив, часто хворів. Державну допомогу жінка також не отримувала у зв’язку з відсутністю паспорта і небажанням його одержати. У період вагітності на обліку не перебувала, після народження дитини рекомендації лікарів не виконувала. Щеплення та обов’язкові медичні огляди малюка не проводилися.

— Наші співробітники встановили, що, крім хворого малюка, який перебував при ній, Світлана М. мала ще чотирьох дітей, — розповідає Ірина Савченко. — Стосовно трьох із них вона позбавлена батьківських прав — ці діти перебувають в інтернаті. Ще одна дитина померла.

На даний час трирічний син горе–матері знаходиться в міському притулку Миколаєва, де про нього піклуються медики і соціальні працівники. Щодо жінки вирішується питання про порушення кримінальної справи за фактом неналежного виконання своїх материнських обов’язків. Найімовірніше, Світлану М. позбавлять батьківських прав, і дитина залишиться жити у притулку.