Біженець у рідній країні

18.10.2011

Україномовний мешканець Миколаєва Анатолій Ільченко передав звернення до голови Львівської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка, в якому просить надати йому статус біженця і політичний притулок у Львівській області. Він заявляє, що в рідному місті йому жити небезпечно, адже його там називають «нацистом» і «бандерівцем» та постійно погрожують.

Із цього приводу Ільченко зібрав прес–конференцію у Львові, де роздав усім бажаючим свою авторську книгу «Іменем України, але не в ім’я українців». Фактично, ця книга — історія його боротьби за право мешканця Півдня України розмовляти рідною українською мовою. На більш як 600 сторінках книги пан Ільченко зібрав матеріали за своїми позовами до органів влади, комунальних підприємств та інших установ України щодо порушення його прав на отримання інформації українською мовою. Як розповів Анатолій Ільченко кореспонденту «УМ», таких позовів він подав близько 90. У 20 iз них суди прийняли рішення на його користь. На даний час частина справ перебуває на стадії апеляції або касації.

«Я не розумію, чому мені дають відповіді винятково російською мовою, якщо я хочу чути рідну, українську? — обурюється Анатолій Ільченко. — А для того, щоб отримати банальну квитанцію рідною мовою, необхідно звертатися до суду. Хіба це не геноцид?!»

Два тижні потому цей захисник української мови був змушений втекти від погроз на свою адресу з Миколаєва до Києва, де пікетував будівлю Генеральної прокуратури України. Залишившись без житла і фактично без засобів до існування, борець за право розмовляти українською мовою змушений подати прохання про надання йому політичного притулку на території Львівської області. За словами Ільченка, через активну життєву позицію його ідеологічні опоненти почали відверто погрожувати, розвішуючи в місті листівки з фото Ільченка з образливими написами. А після одного з судових засідань, за словами пана Анатолія, адвокат його опонента Павла Репешка завдав йому тілесних ушкоджень. Незважаючи на це, вже винесено сьому відмову про порушення проти адвоката кримінальної справи...