Вбивали і «наші», і нацисти

18.10.2011

Минулого тижня у Володимирі–Волинському відбулося перепоховання жертв масових розстрілів часів Другої світової війни. Їхнi останки знайшли під час археологічних робіт на валах староруського городища. Прах 367 осіб перевезено на Федорівське кладовище, де й захоронено за участю священиків різних конфесій.

Поки що важко однозначно сказати, хто вони, ці розстріляні люди. Версій щодо дати розстрілу та національності загиблих теж чимало. Але не виникає сумнівів, що сталося це в роки саме Другої світової. Спочатку науковці припустили, що у братській могилі покоїлися рештки в’язнів Володимир–Волинської тюрми, розстріляних НКВС у перші дні війни. Та деякі предмети, знайдені під час пошукових робіт, дають науковцям підставу вважати, що розстріли почалися ще в 1939–му. Без сумніву, можна сказати, що смерть тут прийняли українці, поляки, євреї, більшість з яких були мирними людьми. Репресивна машина не пошкодувала ні дітей, ні жінок, ні старих. Не відомо також, скільки ще таких могил є на території цього давньоруського городища. Науковці припускають, що масштаби поховань можуть сягнути тисячі осіб. Щоб поставити остаточну крапку в суперечках щодо етнічної приналежності поховань, науковці звернуться до архівів.

Президент Всесвітнього союзу прогресивного іудаїзму Стів Фукс, який побував на Волині напередодні перепоховання, запропонував волинській владі збудувати на місці братської могили у Володимир–Волинському спільний некрополь у пам’ять жертв масових розстрілів. Бо серед знайдених останків у володимирській тюрмі є чимало євреїв, розстріляних німцями. Гільзи від радянських і німецьких куль свідчать про те, що розстріли тут проводили як НКВС, так і нацисти.