НОВИНИ ПЛЮС

18.10.2011

Путін нагадує: в росіян є вибір

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін не згодний з тим, що його участь у президентських виборах 2012 року означає автоматичну перемогу. «Для пересічного громадянина завжди є вибір», — наголосив Путін в інтерв’ю трьом федеральним телеканалам. При цьому нинішній глава уряду, який, нагадаємо, наступного року балотуватиметься в президенти, заявив, що «Єдина Росія» має залишитися провідною політичною силою в країні і в Державній думі.

Корупційний скандал в уряді Британії

Міністр оборони Великої Британії Лайам Фокс пішов у відставку через зловживання службовим становищем. Скандал вибухнув після того, як у ЗМІ потрапила інформація про те, що Фокс надав доступ до міноборони своєму другу, колишньому сусіду по квартирі й свідку на весіллі Адаму Верріті, який також супроводжував міністра у зарубіжних поїздках і представлявся радником Фокса, хоча насправді ним не був. За ініціативою прем’єр–міністра Девіда Камерона стосовно Фокса проводиться службове розслідування, результати якого мають опублікувати 21 жовтня.

У Єгипті каратимуть за дискримінацію

Вища рада збройних сил Єгипту, яка тимчасово керує країною після повалення на початку року президента Хосні Мубарака, внесла до кримінального кодексу поправки, що посилюють покарання за дискримінацію за статевою, етнічною, релігійною чи мовною приналежністю. Відповідне рішення було ухвалено після того, як під час сутичок між коптами і службами безпеки в центрі Каїра загинули 25 людей. Відповідно до внесених поправок, за прояви дискримінаці каратимуть штрафом в еквіваленті 5 тисяч доларів (для пересічних мешканців Єгипту це надзвичайно великі гроші). Державних службовців, яких визнають винними в дискримінації, чекає ще суворіше покарання — від трьох місяців позбавлення волі і штраф від 17 тисяч доларів.

Наприкінці минулого тижня військове керівництво Єгипту також висловило готовність переглянути критерії видачі дозволів на будівництво християнських церков. Копти, до яких належить близько 10% населення Єгипту, скаржаться, що отримати такий дозвіл практично неможливо, тоді як нові мечеті зводять безперешкодно.

Найбагатша француженка — неповносправна?

Учора французький суд помістив під опіку найбагатшу жінку Франції, власницю косметичної імперії L’Oreal Ліліан Бетанкур, якій цього тижня виповнюється 89 років. Як пише французька преса, таким чином суд задовольнив позов дочки Бетанкур Франсуази, яка стверджувала, що її мати не здатна подбати про себе. Опікуном Бетанкур призначено її онука, старшого сина Франсуази Жана–Віктора Меєрса. Право управляти майном і активами мільярдерки, які оцінюють у 17,5 мільярда євро, отримають її дочка та двоє онуків.

Вердикт суду ґрунтується на медичному висновку, винесеному у вересні. За даними лікарів, у пацієнтки спостерігається старечий маразм: «повільний і прогресуючий церебральний дегенеративний процес», «недоумство змішаного типу», «хвороба Альцгеймера в помірно важкій формі», труднощі з орієнтацією в просторі, афазія (порушення здатності говорити і розуміти сказане). Нагадаємо, сама Ліліан Бетанкур раніше звинувачувала дочку в «психологічному насильстві» і заявляла, що, якщо рішення про опіку буде ухвалено, вона «виїде за кордон».

Представники бабусі подали апеляцію, розгляд якої призначено на 10 листопада.

Померла головна «Жінка в білому»

У ніч на 15 жовтня в Гавані померла лідерка опозиційного руху «Жінки в білому» Лаура Поллан. Відомій на увесь світ кубинській дисидентці було 63 роки. За тиждень до смерті її госпіталізували зі скаргами на проблеми з диханням. Лаура страждала від лихоманки денге та хронічного діабету.

Упродовж восьми років Поллан організовувала щотижневі марші протесту разом із дружинами політичних ув’язнених. Жінки вимагали від комуністичної влади Куби звільнити їхніх чоловіків–дисидентів із так званої «Групи–75». Громадською активісткою жінка стала після того, як її чоловіка, журналіста й голову опозиційної Ліберальної партії Ектора Маседу, вісім років тому засудили до 20 років в’язниці за участь у політичній діяльності.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>