Свято на два фронти

18.10.2011

Із найбільшим розмахом свято Української повстанської армії відзначили у Львові. Позавчора в центрі міста пройшов Марш слави УПА, причому більшість із трьох сотень учасників були в партизанських одностроях зразка 1940—50–х років.

А Стрийський парк у неділю перетворився на поле бою: з нагоди 69–ї річниці створення УПА тут відбулася реконструкція баталії повстанців із бійцями німецької армії та підрозділами НКВС.

На галявині спорудили два будиночки з картону — імпровізоване українське село. Ось під’їхали німецькі автівки. Вояки Вермахту, як господарі, заходять до осель. Постріли, глумливі вигуки, перелякані мешканці. Раптом з–за дерев чути постріли — це наступають повстанці. Знову постріли та крики, розриваються стрільна, все біле від диму. Бійці Вермахту відступили, повстанці зайняли село.

Проте спокій тривав недовго — за деякий час до села підступив підрозділ НКВС. «О, хлопці дивіться, зараз наші ворогів «замочать», — перешіптуються глядачі. Знову бій, і знову повстанці перемогли. Хвилина мовчання за загиблими. Реконструкція завершилась.

«У відтворенні боїв брали участь 70 осіб, — розповів «Україні молодій» Любомир Горбач, голова громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». — Використовувалася зброя того періоду, придбана у спеціальних мілітарних магазинах. Деякі рушниці — це макети, інші можуть стріляти лише холостими набоями. Їх, до речі, було вистріляно кілька тисяч. Така зброя абсолютно безпечна і використовується в подібних театралізованих постановках».

Костюми майже всі шили спеціально для реконструкції, використовуючи світлини часів війни.

Христина ІНЖУВАТОВА