«Не звільнимо, так розпустимо!»

18.10.2011
«Не звільнимо, так розпустимо!»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Парламентська опозиція вимагає вже сьогодні ухвалити в другому читанні президентський законопроект щодо декриміналізації економічних злочинів. Голови фракцій БЮТ і «НУНС» — Іван Кириленко та Микола Мартиненко — напередодні подали поправки до президентського законопроекту, в яких пропонують декриміналізувати не лише ст. 365 КК (за якою засуджено Юлiю Тимошенко), а й ст. 191, за якою СБУ минулого тижня порушила нову справу проти неї щодо боргів «ЄЕСУ».

У фракції БЮТ переконані, що уже в середу законопроект можна буде подати на підпис Президенту, i якщо в четвер Віктор Янукович поїде у Брюссель, «питання по Тимошенко» буде вирiшено, як того вимагає Захід. Якщо ж влада відмовиться декриміналізувати статтю 365 КК, фракція БЮТ вимагатиме розпуску Верховної Ради.

Спікер ВР Володимир Литвин учора висловив думку, що голосів для ухвалення поправок опозиції ще не вистачає. І це при тому, що проголосувати за гуманізацію статей, за якими судять Юлію Тимошенко та Юрія Луценка, нібито готові нардепи від «Єдиного центру». Але порозуміння з парламентською більшістю опозиція вчора так і не досягла.

Натомість Європейська комісія очікує докладної інформації про нову справу Тимошенко й нагадує Україні, що «ці події можуть мати наслідки для підписання Угоди про асоціацію з Європою». Неофіційно ж керівництво ЄС довело до вiдома Януковича, що не проводитиме переговори з ним доти, доки він не продемонструє рішучу реакцію у справі Тимошенко. Терміни вказали жорсткі: вівторок–середа, повідомляє iнтернет–видання «Українська правда».

Знову озвалася й Москва. У російському ж уряді дивуються, як лист міноборони РФ від 10 червня 2011 р. iз вимогою до Кабміну України погасити заборгованість «ЄЕСУ» на суму 405,5 млн. доларів міг стати приводом до порушення нової справи проти Тимошенко. За словами прес–секретаря прем’єра РФ Дмитра Пєскова, такої мети їхнє військове відомство не переслідувало.

Щодо самої Юлії Тимошенко, то слідчі СБУ вчора планували допитати її у справі «ЄЕСУ» та пред’явити обвинувачення щодо мільйонних боргів корпорації, нібито перекладених на вітчизняний бюджет. Юлія Володимирівна мала обрати собі адвоката. Утім, чи відбувся вчора допит Леді Ю в СІЗО, на момент здачі цього номера «УМ» до друку не було відомо. Керівник групи захисту Тимошенко, нардеп Сергій Власенко (який, швидше за все, стане її адвокатом у новій справі), заявляє, що порушена СБУ справа щодо боргів «ЄЕСУ» не має жодного юридичного підґрунтя.

У свою чергу заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов вимагає притягнути до відповідальності Прем’єра Миколу Азарова або працівників СБУ, які ведуть нову справу проти Тимошенко. «Права рука» Юлiї Володимирiвни вчора показав пресі лист за підписом міністра юстиції Олександра Лавриновича, датований червнем цього року, в якому Кабмін інформують про відсутність боргів «ЄЕСУ» перед міноборони РФ.

 

САНКЦІЇ

Янукович без Брюсселя?

Президент Віктор Янукович, скоріше за все, скасує запланований на 20 жовтня візит до Брюсселя. Про це повідомляє сайт «Українська правда» з посиланням на джерела в Партії регіонів. За цими даними, відмова від поїздки пов’язана з тим, що Президент України усвідомлює: переговори з керівництвом Євросоюзу будуть присвячені звільненню Юлії Тимошенко, а не угоді про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС.

Співрозмовник «УП» зазначив, що скасування візиту до столиці Бельгії означатиме також, що Партія регіонів не голосуватиме за декриміналізацію статті КК, за якою було засуджено Тимошенко.

Відтак очікується, що най­ближчими міжнародними візитами Януковича стануть поїздки на Кубу та до Бразилії.

 

ГРОМАДСЬКА ДУМКА

Близький до Партії регіонів Центр соціальних досліджень «Софія» (голова — Андрiй Єрмолаєв) оприлюднив результати опитування громадської думки, проведеного у ході судового процесу за «газовою справою» з 24 червня і до оголошення вироку Тимошенко 11 жовтня.

Згідно з результатами аналітичного звіту, більшість опитаних (43,5%) вважає Юлію Тимошенко винною. Дещо менше респондентів (39,2%) дотримуються протилежної думки. Чимало опитаних (17,3%) не визначилися з відповіддю.

Думки щодо вини Тимошенко відрізняються залежно від регіону проживання респондентів: на Донбасі, у Криму та на пiвденному сході виразно домінує точка зору, що обвинувачення суду обґрунтовані. І навпаки, в центральних та західних областях частіше зустрічається думка, що обвинувачення — необґрунтовані. Автори дослідження дійшли висновку: регіональні розбіжності свідчать про відмінність в установках респондентів щодо їхніх політичних уподобань.