Про пана Бутану і студентку

14.10.2011
Про пана Бутану і студентку

Король та королева Бутану після весілля. (Фото Рейтер.)

2011 рік видався багатим на монарші весілля. У квітні спадкоємець британського престолу принц Вільям одружився з Кетрін Міддлтон, у липні свою наречену, південноамериканську чемпіонку з плавання Шарлен Уїттсток, повів під вінець один із найзатятіших холостяків Європи — 53–річний князь Монако Альбер ІІ. А вчора офіційно зав’язав із парубоцьким життям і наймолодший із нині чинних королів світу — 31–річний правитель Бутану Джігме Кхесар Намг’яла Вангчук. За дружину правитель невеличкого королівства в Гімалаях узяв звичайну студентку, 21–річну красуню Джетсун Пема. Щоправда, «чистокровною» простолюдинкою її не назвеш — мати Джетсун має крихітний домішок королівської крові, оскільки є далекою родичкою монаршої родини. Батько дівчини — пілот цивільної авіації.

Весілля відбулося за всіма правилами буддійської церемонії одруження. Мить початку урочистостей (8:20 за місцевим часом) вирахували придворні астрологи. Наречена, вбрана в традиційний барвистий костюм, у супроводі процесії буддистських ченців увійшла в Палац Блаженства (Пунакха–дзонг) — старовинну фортецю в місті Пунакха, колишній столиці Бутану. Його Величність Джігме спустився з трону і поклав на голову своєї обраниці вінок, який після вінчання замінив на корону. Церемонію в прямому ефірі транслювало державне телебачення, і з 700–тисячного населення країни до екранів не припали хіба ті бутанці, які в цей час оточили королівський палац, аби побачити хоч шматочок обряду на власні очі. З почесних місць за вінчанням спостерігало майже півтори тисячі запрошених гостей з усіх куточків світу.

Нова королева отримала вищу освіту в Індії, а зараз навчається у Лондоні за спеціальністю «міжнародні відносини». До речі, в Англії свого часу навчався і король Вангчук. 21–річну Джетсун Пема, якій вдалося полонити серце правителя, вважають однією з найкрасивіших дівчат Бутану. Щоправда, й пара в неї гідна: 2009 року нинішній король увійшов у трійку найсексуальніших політиків світу (до слова, перше місце тоді посіла екс–Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко). Весілля молодого монарха розбило серце тисячам дівчат в усій Азії, які створювали клуби шанувальниць Джігме як у «реалі», так і в інтернеті.

Джігме Кхесар Намг’яла Вангчук став регентом ще 2006 року, відколи його батько Джігме Сінг’є добровільно передав трон сину. Після коронації 2008 року нинішній король активно взявся за демократичні реформи: за його правління запроваджено сучасні стандарти в освіті, бізнесі, державному управлінні. Окрім того, з його ініціативи Бутан став єдиною державою світу, на території якою повністю заборонено паління тютюнових виробів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон запропонував змінити правила престолонаслідування, зокрема зняти заборону на шлюби британських монархів із католиками і зрівняти в правах спадкоємності синів та дочок монархів. На даний час у Британії діє Акт про престолонаслідування, ухвалений парламентом Англії ще 1701 року. Цей документ був покликаний позбавити права на престол католицьку чоловічу лінію Стюартів на користь протестантки Софії Ганноверської та її нащадків. Після об’єднання Англії з Шотландією 1707 року дію цього нормативного акту було поширено на все Королівство Великої Британії.

Згідно з поправками, які пропонує прем’єр Камерон, монарх не втрачатиме права на трон після шлюбу з католичкою (католиком), хоча сам і не матиме права змінити релігію — як главі Англіканської церкві, королю Британії за визначенням заборонено сповідувати іншу віру. Також глава уряду пропонує скасувати правило, згідно з яким перевагу в престолонаслідуванні надано спадкоємцям чоловічої статі, і закріпити норму про перехід трону до старшого нащадка королівської сім’ї. Цю пропозицію Камерон обґрунтував необхідністю дотримуватися рівності статей у всіх сферах життя.

Для того, аби відповідні зміни набули чинності, потрібна згода тих 15 країн–членів Британської співдружності націй, у яких главою держави офіційно є британський монарх.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>