Як дьоготь, то ложкою

14.10.2011

«Як дьоготь, то ложкою» — схоже, саме такий принцип взяла на озброєння українська влада. Поки Європа стає цапки, виголошує заяви та лякає санкціями режим Януковича, той, засудивши Юлію Тимошенко на сім років у «газовій» справі, дає відмашку новій серії переслідування. Позавчора ввечері працівники СБУ намагалися допитати Тимошенко без присутності адвокатів у СІЗО, аби «реанімувати справу 15–річної давнини щодо «ЄЕСУ» — справу, яку було визнано фальшивою та закрито судами ще багато років тому». Про це повідомила прес–служба БЮТ. А вчора керівник головного слідчого управління Служби безпеки Іван Дерев’янко оголосив на спеціально скликаній прес–конференції: СБУ справді порушила справу проти Тимошенко за борги корпорації «ЄЕСУ» перед Росією.

«Тимошенко обвинувачується в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації «Єдині енергетичні системи України», вона за попередньою змовою з Прем’єром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів держбюджету в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет Міністрів зобов’язань приватної корпорації «ЄЕСУ» перед Міністерством оборони Росії на суму 405,5 млн. доларів», — зазначив Дерев’янко. За його словами, «12 жовтня не тільки порушено кримінальну справу, а й пред’явлено звинувачення». Справу порушено на підставі перевірки листа Міністерства оборони Росії, який надійшов до Кабміну. «Строки давності в даному випадку не минули, оскільки, як відомо, у січні 2009 року Тимошенко було вчинено [інший] злочин, і, відповідно до закону, з того моменту строки притягнення до відповідальності перериваються і починають спливати заново, тобто до 2019 року», — сказав представник СБУ.

Можна уявити, як до нового зал­пу Януковича поставляться в ЄС і в США. Адже й вирок суду в «газовій» справі 2009 року Захід однозначно розцінює як політичну розправу з опозицією, що не дає Україні право претендувати на перебування в колі демократичних країн. А тепер ідеться про гріхи півторадесятилітньої давності.

Учора надвечір вище керівництво Європейського Союзу зібралося, щоб обговорити ситуацію в Україні. «Ми будемо продовжувати посилати чіткі сигнали керівництву України щодо системних проблем, перед якими вони стоять, для відновлення верховенства права», — наголосила верховний представник ЄС iз питань зовнішньої політики Кетрін Ештон перед зустріччю з президентом Ради ЄС Германом ван Ромпеєм та президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

Напередодні ж увечері в ході обговорення ситуації в Україні у Європарламенті більшість груп ЄП висловилися за продовження переговорів щодо Угоди про асоціацію, але пропонують підписати її лише за умови, якщо ситуація з недотриманням демократичних норм в Україні зміниться. «Цей суд був політично мотивований і не відповідає навіть мінімальним європейським стандартам. Якщо українське керівництво буде продовжувати такого роду саботаж політичної опозиції, це поставить європейську перспективу України під ризик», — сказав представник євро–«народників» Яцек Царіуш–Вольський.

Перші конкретні вияви дискримінації режиму Януковича Європою вже є. У середу президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес у Таллінні відмовився проводити зустріч із главою МЗС України Костянтином Грищенком, висловивши стурбованість вироком Тимошенко.

І що буде далі — можна лише здогадуватися. За деякими даними, скасовується візит Віктора Януковича 20 жовтня в Брюссель, де мали відбутися фiнальнi переговори перед парафуванням угоди про асоціацію України з ЄС. З іншого боку, за даними джерел УНІАН у Євросоюзі, лідери ЄС планують зустрітися з Януковичем 20 жовтня, проте змінять теми для обговорення – аби зробити наголос на внутріполітичній ситуації в Україні.

А член спортивного комітету Бундестагу ФРН, депутат правлячої партії ХДС Франк Штеффель закликав УЄФА відібрати в України статус господаря чемпіонату Європи з футболу 2012 року — через недотримання норм демократії.