Вгадати жениха і погоду

14.10.2011

Сьогодні відзначаємо одне з найурочистіших свят християн — Покрову Пресвятої Богородиці. Традиція пов’язує виникнення свята зі спробою язичницьких військ захопити Константинополь. Згідно з однією з версій, під тодішню твердиню православ’я прибуло військо древнього народу агарян. Обложені жителі звернулися з молитвою про захист до Діви Марії, Свята явилася враженому натовпу й накрила мирян своїм омофором, після чого вороже військо навіть не наважилося атакувати місто. Відтоді Покрова стала одним iз найбільш шанованих свят.

На Покрову в Україні починали грати весілля. Шлюбний період тривав до Дмитра (8 листопада). А також молодь починала збиратися на вечорниці, під час яких мали змогу вибрати собі пару. У цей день дівчата ворожили: чи вийдуть заміж цього року, яким буде шлюбне життя, скільки матимуть дітей.

Діву Марію вважали покровителькою усього Війська Запорізького, тож цього дня ми відзначаємо День українського козацтва та Української повстанської армії.

В Україні є багато старовинних Покровських храмів, наприклад, столична подільська церква, збудована у 1766 році за проектом видатного архітектора Івана Григоровича–Барського, Покровський собор у Харкові, зведений у 1689 році у стилі змішаного козацько–московського бароко. На території України найстарішою Покровською церквою є храм–фортеця в селі Сутківці Хмельницької області, зведений у 1467 році.

Зі святом Покрови, як із серединою осені, пов’язано багато народних вірувань і традицій. До нього намагалися закінчити всі роботи, пов’язані з землею, щоб вона добре відпочила до весни й дала гарний урожай. А за тим, яким буде цей день, намагалися спрогнозувати цьогорічну зиму. Так, якщо до Покрови ще не випав сніг, то його не буде і в листопаді. Якщо з Півдня дме вітер, зима буде теплою, якщо з Півночі — холодною, із Заходу — сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою. Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою.

 

АФІША

Київ: У Центрі народознавства «Мамаєва слобода» відбудеться урочисте богослужіння, а потім — безкоштовний концерт Тараса Компаніченка, виступ лірників, кобзарів та фольклорних колективів, джигітовка кінного козацького каскадерського підрозділу під орудою отамана Олега Юрчишина, фехтування на шаблях та стрільба з лука Печерської сотні реєстрового козацтва.

Етновечірка (Московський проспект, 13В), на якій грають фолк–рок гурти «PoliКарп», «ДримбаДаДзиґа», «Qamo Грядеши», майстер–клас народних танців та запальне українське «диско». Вхід 30 грн., одяг — національний стрій.

Харківщина: Святкування Дня українського козацтва у місті Мерефа біля пам’ятника отаману Сірку.

Донбас: Фестиваль–ярмарок «Коньковська підкова» (с. Конькове, Тельманівський район). У програмі марш–парад козацьких організацій району, концерт та козацькі спортивні змагання.

Запоріжжя: 15–й Міжнародний фестиваль бойових мистецтв «Спас», ІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», майстер–класи народних умільців, концерт кобзарського мистецтва, театралізоване видовище «Всі ми браття козацького роду»

Львів: Вечір УПА, Урочиста хода в старовинних строях, Пластовий церемоніал запалення ватри, театралізовано–костюмоване дійство «Бій відділів УПА проти підрозділів військ НКВС».