На словацькій волосині

На словацькій волосині

Доля єврозони і, можливо, самого євро вчора залежала від Словаччини. Невелика країна, яка приєдналася до ЄС у перед­останньому «пакеті розширення» 2004 року, переживає зараз не найкращі часи. Кількамісячна політична криза, за якою партнери по Євросоюзу досі спостерігали хіба що з легким занепокоєнням, тепер поставила під загрозу не лише словацьку, а й загальноєвропейську економіку: через суперечки в правлячій коаліції офіційна Братислава не могла вирішити, чи ратифікувати великий антикризовий план єврозони. Зокрема, йдеться про розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) та внеску в нього Словаччини — останньої держави, яка ще не підтримала цей пакет заходів iз порятунку єдиної європейської валюти. Напередодні компанію їй складала Мальта, але після довгих дискусій тамтешні політики вирішили таки підтримати стабфонд.

Хрест проти півмісяця

Хрест проти півмісяця

Тисячі єгипетських християн — коптів — вийшли вчора на вулиці Каїра, щоб узяти участь у жалобній процесії. Представники релігійної громади, яка, за різними даними, налічує від 6 до 10 відсотків населення Єгипту, ховали своїх одновірців. Щонайменше 25 коптів стали жертвами міжрелігійних сутичок, що спалахнули наприкінці минулого тижня.

Емпірично про макро­економічне

Емпірично про макро­економічне

Нобелівський тиждень завершився традиційно: у Стокгольмі оголосили цьогорічних лауреатів у галузі економіки. У заповіті Альфреда Нобеля йшлося тільки про п’ять категорій людських знань і діяльності, найкращих представників яких мають вшановувати заснованою ним премією: фізіологія та медицина, фізика, хімія, література і миротворчість. Проте 1968 року, через 72 роки після смерті фундатора найвідомішої премії світу, Шведський державний банк вирішив додати до переліку номінацій ще й економіку. Надалі список «Нобелів» вирішили більше не розширювати, тож премія з економіки залишається єдиною трохи «несправжньою» відзнакою Нобелівського комітету.

Всі статті рубрики