Юля говорить про 1937 рік, Янукович називає вирок не остаточним, Європа таврує вибіркове правосуддя

12.10.2011

Тимошенко

«Ні Янукович, ні Кірєєв не зможуть принизити моє чесне ім’я», — заявила Юлія Тимошенко у перерві вчорашнього судового засідання.

За словами лідерки ВО «Батьківщина», «жоден режим не зможе витримати спротив народу. Янукович, який повернув годинник назад, у 37–й рік, не розуміє, що всі диктатори — маленькі і смішні, порівняно з народом. Цей вирок тільки додасть українцям сили, які зрозуміють, що диктатура і режим самі не підуть».

«Янукович дискредитує себе, а також принижує і викреслює Україну з демократичного світу. Своїми діями Президент свідомо торпедує входження України до Європейського Союзу», — сказала також Тимошенко. І додала, що «відчуває в собі сили, віру, наснагу і зобов’язання стояти на захисті України. У мене нормальний стан здоров’я і багато сил, щоб боротися з цим авторитарним режимом».

Янукович

Президент Віктор Янукович назвав рішення Печерського суду щодо екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко «прикрим», оскільки воно перешкоджає українській євроінтеграції. Ці слова прозвучали на спільній прес–конференції Януковича із президентом Словенії Данілом Тюрком у Києві.

Глава Української держави визнав, що це питання викликає занепокоєння у Євросоюзі. «І я хочу сказати, що ми добре розуміємо, чому це так», — каже Янукович. При цьому він додає: «У чому проблема? По–перше, Україна, яку ми отримали у 2010 році, мала багато проблем з модернізацією та гармонізацією українського законодавства до європейських стандартів. Це не нова проблема, а успадкована ще з радянських часів, і сьогодні Україна активно працює над реформуванням законодавства і, в першу чергу, це стосується Кримінально–процесуального кодексу». За словами Януковича, робота над новою редакцією КПК почалася торік, і сьогодні проект відправлений на висновок Венеціанської комісії. «Це дуже великий законопроект, який, безумовно, буде розглядатися в українському парламенті і буде прийнятий, — заявляє Президент. — З ухваленням нового кодексу Україна отримає європейські стандарти у таких питаннях, як права людини, свобода тощо».

Мабуть, з огляду на такі слова Януковича можна зробити прогноз, що після зміни правової бази Президент планує сценарій зі звільненням Тимошенко. «Це не остаточне рішення, — сказав також Віктор Янукович, коментуючи вирок Тимошенко. — Попереду ще Апеляційний суд, і, безумовно, яке він прийме рішення, і в рамках якого законодавства він буде приймати це рішення — це буде мати велике значення».

Євросоюз

Вирок Юлії Тимошенко підтвердив вибірковість застосування правосуддя в Україні. Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон від імені Євросоюзу.

«ЄС глибоко розчарований вироком Печерського районного суду України щодо справи Юлії Тимошенко. Вирок винесено після процесу, який не відповідав міжнародним стандартам щодо чесності, прозорості та незалежності юридичного процесу, до чого я неодноразово закликала в моїх попередніх заявах, — зазначила баронеса Ештон. — Це, на жаль, підтверджує, що юстиція застосовується вибірково у політично вмотивованих переслідуваннях лідерів опозиції та членів колишнього уряду... Це особливо розчаровує на тлі головування України у Комітеті міністрів Ради Європи».

Пані Ештон від імені Євросоюзу закликала компетентні українські органи влади забезпечити чесний, прозорий та неупереджений процес під час апеляції у справі Тимошенко та у справах інших членів колишнього уряду. Глава зовнішньополітичного напряму ЄС наголосила, що Євросоюз враховуватиме це у своїй політиці щодо України.

Єврокомісія

Європейська комісія (уряд ЄС) розраховує, що остаточне рішення у справі Юлії Тимошенко буде ухвалено після апеляції, а також процесу декриміналізації. Про це, коментуючи вирок у справі екс–Прем’єр–міністра, заявив у Брюсселі член Єврокомісії з питань розширення і політики європейського сусідства Штефан Фюле. «Ніхто не може потрапити до в’язниці на основі вже застарілого законодавства. І рішення, безсумнівно, повинно бути знайдено. Це паралельний процес декриміналізації певної кількості статей, які є в основі процесу проти Тимошенко «, — цитує пана Фюле «Українська правда».

Франція

Париж вважає вирок колишньому Прем’єру України Юлії Тимошенко доказом політичної мотивації її переслідування і закликає українську владу дотримуватися Конвенції про права людини при апеляції захисту. Про це заявив прес–секретар Міністерства закордонних справ Франції Бернар Валеро на прес–конференції в Парижі.

«Франція та її європейські партнери в останні кілька місяців не раз висловлювали свою заклопотаність деградацією правової держави в Україні. Франція нагадує, що це основний пункт, необхідний для укладання угоди про асоціацію між ЄС і Україною», — сказав речник МЗС Франції.

Росія

Вирок Юлії Тимошенко не дає Києву ніяких аргументів у дискусіях з Росією щодо газу. Про це сказав журналістам у Москві віце–спікер Держдуми РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, зазначивши, що винесений вердикт є «несподівано суворим і незвичним».

Італія

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні переконаний, що переговори між Євросоюзом та Україною продовжаться незалежно від вироку суду у справі Тимошенко. Таку позицію глава зовнішньополітичного відомства Італійської республіки озвучив після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Ющенко

Президент України в 2005—2010 роках Віктор Ющенко не вважає справу Юлії Тимошенко «політично обумовленою». В інтерв’ю Бі–Бі–Сі ще за деякий час до вчорашнього судового рішення він висловив думку, що, уклавши з Володимиром Путіним у 2009 році газові угоди, Тимошенко справді зрадила національні інтереси. «Україна цей контракт обслуговувати не може. Він приносить нам збитків щорічних, якщо взяти по транзиту, — ми десь не добираємо 4 мільярди. За газ ми щорічно переплачуємо від комерційної ринкової ціни приблизно 3,5 мільярди», — заявив Ющенко. Екс–Президент засуджує те, що Тимошенко без його дозволу поїхала до Москви і уклала з Путіним газові угоди.

Говорячи про справу проти лідерки БЮТ, Ющенко намагався чітко розмежувати політичну й економічну складові цього процесу: «Як вийшло так, що Україна платить некоректну, неринкову ціну? Що за цим стоїть?»

За словами почесного голови «Нашої України», те, що багато колишніх функціонерів часів його президентства перебувають в СІЗО, не є добре, однак Ющенко вважає, що відповіді на всі питання має дати тільки суд.

«Наша Україна»

Вироком Юлії Тимошенко 11 жовтня владний режим на чолі з Віктором Януковичем остаточно встановив в Україні авторитаризм. Про це йдеться у заяві партії «Наша Україна». Вона категорично засуджує «протиправний вирок проти Тимошенко» і розцінює його як акт політичних репресій режиму проти одного з лідерів опозиції. «Сьогодні відбулася розправа не з конкретною особою. Вчинено замах на українську демократію і кожного з нас, — йдеться, зокрема, у відозві «НУ». — Судилище над Тимошенко не має нічого спільного з правосуддям і бажанням встановити істину в обставинах укладання московських газових угод. Процес був проведений упереджено, несправедливо, непрофесійно, з явним наміром засудити обвинувачену. Таке вибіркове застосування правосуддя не залишає жодних сумнівів, що рішення суду було продиктоване владою».

Яценюк

Обвинувальний вирок для екс–Прем’єра завадить Україні підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, «ми перетворимося в щось на зразок Білорусі». Про це заявив народний депутат від «НУНС» Арсеній Яценюк. За словами лідера «Фронту змін», опозиція не залишить Юлію Тимошенко без допомоги. А звертатиметься до касаційних судових інстанцій та проситиме прискорити розгляд справи Тимошенко в Європейському суді.

Кличко

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко заявляє, що судовий вирок Юлії Тимошенко є «політичним харакірі» української влади. Перебуваючи у США, рейтинговий політик сказав, що порушуватиме питання репресій проти опозиції в Україні на всіх зустрічах з американськими високопосадовцями.