«Золото» в обмін на вуса

11.10.2011
«Золото» в обмін на вуса

Фінальний бій Василя Ломаченка з кубинцем Толедо. Олімпійський чемпіон Ломаченко — тепер ще й дворазовий чемпіон світу. (Фото Рейтер.)

Гучними оваціями та вигуками «браво» зустрічали в аеропорту «Бориспіль» збірну України з аматорського боксу. У неділю хлопці повернулися з чемпіонату світу, що проходив у Баку. Вітчизняні майстри шкіряної рукавички видали небачений досі результат: у десяти вагових категоріях наші боксери завоювали чотири «золота» та одне «срібло», посівши в підсумку перше командне місце. Для порівняння: за всі попередні роки незалежності в нашому активі була лише одна золота медаль ЧС. Окрім того, за підсумками бакинських боїв в активі наших спортсменів — шість ліцензій на Олімпійські ігри в Лондоні.

«Ми віддавна почали порівнювати, яка команда краща — нинішня чи та, що змагалася на Олімпіаді в Сіднеї. Однак цей чемпіонат світу засвідчив: саме сьогоднішня команда — найкраща в історії України, а, можливо, і світу», — заявив по поверненні додому головний тренер збірної України Дмитро Сосновський.

Однієї медалі ми могли й недорахуватися, якби Міжнародна боксерська асоціація не задовольнила апеляцію нашої команди на кричуще суддівське безчинство щодо лідера української збірної команди Василя Ломаченка. Як розповів журналістам у «Борисполі» пан Сосновський, збірна зазнала тоді серйозного психологічного удару. «Потрібно було бачити хлопців. Добре, що правда опинилася на нашому боці», — каже тренер. З’ясувалося, що Ломаченко одразу після бою з бразильцем Консейсао в 1/8 фіналу взявся пакувати валізи. «Я сказав головному тренерові та своєму батькові, що кидаю аматорський бокс і їду до Америки битися на профі–ринзі», — такою була перша реакція Ломаченка на суддівське свавілля.

Проте, як уже повідомляла «УМ», «синьо–жовта» збірна завдяки протекції президента НОК Сергія Бубки та наполегливості Національної федерації змусила керівників АІБА ухвалити безпрецедентне рішення та змінити підсумок двобою на користь Ломаченка.

За словами Василя, підкилимні ігри навколо його персони скували його дії в ринзі. Але саме представник Білгород–Дністровського Василь поклав початок нашим золотим жнивам в Баку. «Лом» першим з українців виграв «золото» цього чемпіонату, перемігши у фіналі кубинця Ясніра Толедо — 17:12. Відтак Ломаченко (вагова категорія до 60 кг), який тренується під орудою свого батька, відстояв титул і став дворазовим чемпіоном світу.

Друга золота відзнака дісталася сумчанинові Тарасу Шелестюку (69 кг), який у вирішальному поєдинку «розібрався» з казахом Серіком Сапієвим — 16:10.

Найбільш сенсаційним став «золотий» успіх молодого Євгена Хитрова (75 кг) — дебютанта змагань такого рівня. Уродженець Кривого Рогу на одному диханні пройшов усю турнірну дистанцію, підсумувавши її тріумфом у складному бою з японцем Рьота Мурата — 24:22.

А жирну крапку у виступі української збірної на ЧС–2011 поставив кримчанин Олександр Усик (до 91 кг). На очах президента Азербайджану Ільхама Алієва він «розбив» господаря змагань Теймура Маммадова — 25:15.

«Ми знаємо, що мали привезти додому п’ять золотих відзнак, однак п’яту в нас відібрали судді. Але ми раді й чотирьом», — так Дмитро Сосновський прокоменутвав «срібло» Дениса Берінчика (64 кг), який у фіналі поступився Евертону дос Сантосу із Бразилії — 23:26.

Зрештою, небувалий ужинок українських боксерів змусив їхнього наставника... зголити вуса. Пан Сосновський обіцяв зробити це в разі виграшу українцями бодай однієї нагороди найвищої проби.

 

СУПЕРНИКИ

П’яний «генерал»

Батько й тренер російського боксера Єгора Мехонцева, який у півфіналі ЧС поступився майбутньому чемпіонові Хуліо ла Крусу з Куби, звинуватив у невдалому виступі російської збірної головного тренера Миколу Хромова. «Хромов та його товариші по пляшці як приїхали, так і почали — вже тиждень у запої, — повідомив журналістам Мехонцев–старший. — Як солдати можуть воювати, коли генерал у запої?!»

Підсумковий результат росіян на ЧС — одне «золото» і дві «бронзи».

 

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

«З» «С» «Б» разом

1. Україна 4 1 0 5

2. Куба 2 1 0 3

3. Азербайджан 1 1 0 2

4. Росія 1 0 2 3

5. Китай 1 0 1 2

5. Бразилія 1 0 1 2

7. Казахстан 0 2 2 4

8. В. Британія 0 1 1 2...