Там, де гори–полонини, де стрімкі потоки нафти

06.10.2011
Там, де гори–полонини, де стрімкі потоки нафти

Пам’ятник «За віру» видно з усіх куточків Перемишля.

«Краще гір можуть бути лиш гори, на яких ти іще не бував». Саме ці відомі рядки з пісні Володимира Висоцького спокусили українських журналістів на подорож польськими Карпатами. Правда, там вони називаються інакше — Бєщади. Хоча й такі ж мальовничі — зі стрункими смереками, пологими полонинами, сувоями запашного сіна на полях і отарами обабіч доріг, які стережуть кудлаті вівчарки. Тут зовсім нелякані олені й косулі, які користуються своїм «заповідним» статусом і, абсолютно не зважаючи на туристів, нахабно капостять на городах горян. А диких кішок розвелося стільки, що вздовж доріг можна часто зустріти попередження «Обережно, рисі!».

 

Хліб і сіль велопробігу

Перша зупинка нашого прес–туру — селище Устрики Дольні. В агросадибі «У Фліка» нас гостинно приймають iз дороги, пригощають запашною кавою і... просять обрати собі велосипед до вподоби. «Тут напевно помилка! Не 30 кілометрів, а три!», — каже одна із журналісток, вчитуючись у програму нашого перебування в Підкарпатському воєводстві. Утiм ніякої помилки. Нам, офісним сидням, і справді доведеться здійснити 30–кілометровий марш–кидок на велосипедах. З’ясовується, що четверо дівчат із нашої групи взагалі не вміють їздити, тож вони залишаються «У Фліка» — пектимуть хліб у печі просто неба під керівництвом усміхненого господаря, який уже почав замішувати тісто...

Маршрут пролягає так званим екомузеєм. Тобто на шляху можна роздивлятися різноманітні пам’ятки: місце, де за радянських часів зруйнували церкву, капличку, старий цвинтар. Біля одного з дворів помічаємо прикордонний стовп iз радянським гербом. Наш провідник пояснює: саме тут до 1951 року пролягав кордон України, який потім «посунули» на підставі міжурядової угоди між СРСР і Польщею. Добрячий шмат української території відійшов полякам. Місцеве населення— бойків — в ході сумнозвісної операції «Вісла» силоміць відселяли з рідних земель на Донбас... Але про українців, навіть 60 років потому, в Устриках Дольних багато що нагадує. Наприклад, за десять кілометрів нам трапилася колишня українська церква Святого Месії. На ній і досі збереглися таблички українською мовою, які сповіщають про будівництво храму та благодійників, за чий кошт його споруджено. А на розташованому поряд цвинтарі багато могил з українськими прізвищами...

Після короткої екскурсії рухаємося далі. Помічаю, що багато садиб у воєводстві займаються зеленим туризмом. Через кожні дві–три хати трапляються вивіски, що запрошують зупинитися на нічліг. «Цей регіон — практично суцільний заповідник. Тут є два національних парки — Мангурський та Бєщадський (останній перебуває під охороною ЮНЕСКО) та приблизно 100 природних заповідників, — пояснює представниця Польської туристичної організації в Україні Олена Бондаренко. — А отже, тут практично немає серйозних промислових об’єктів — це заборонено законом. Тому люди здебільшого заробляють саме на туризмі».

...Коли зморені добираємося до бази, нас частують свіжоспеченим хлібом, намащеним смальцем — традиційним бутербродом поляків.

Підкарпатський кувейт

За обідом господарі розповідають, що в минулому регіон славився нафтовидобутком. Цьому промислу присвячено цілий музей–скансен у місті Бубрка, який ми теж відвідали. Угледівши за ворітьми металеві конструкції нафтових веж, дехто розчаровано скривився — ну що цікавого можна там побачити? Проте екскурсія, на подив, виявилася дуже пізнавальною, зокрема й для розуміння того, наскільки каторжною була праця нафтовиків у минулому. Недарма Іван Франко це яскраво описав у повісті «Борислав сміється».

Важко повірити, але місцеві мешканці довго потерпали від того, що жили на золотій нафтовій жилі. Копали, наприклад, криницю, а докопувалися до чорної смердючої рідини, яка годилася хіба що на змащування возів, консервування деревини та лікувальні досліди місцевих знахарок.

Промисловий видобуток налагодив у 1854 році Ігнасій Лукасєвич. У ті часи свердловини довбали вручну, а нафту просто викачували відрами за допомогою механізмів, схожих на звичайну криницю. Як це відбувалося, демонструють експонати, які збереглися ще з далеких часів Лукасєвича. Схиляємося над однією такою «свердловиною» — на відстані метра півтора булькає чорна смоляниста рідина. Наш екскурсовод пан Тадеуш каже, що то виходить метан. Він часто ставав причиною вибухів і масштабних пожеж. Через це Лукасєвича та його бізнес місцеве населення не любило. Хоча той і займався благодійністю: будував костели, дороги, лікарні. А ще здійснив революційний винахід — гасову лампу. Вогник у скляній колбі дуже швидко здобув популярність. Адже свічки в той час були дуже дорогі, а гас — дешевим, та й давав більше світла. Зараз у музеї діє окрема експозиція старовинних гасових ламп. А в сувенірній крамниці можна купити і симпатичну лампу, і ароматизовану олію до неї. Дехто з колег не втримався і придбав про всяк випадок — попереду ж бо зима із довгими темними вечорами...

По всій території музею відвідувачів застерігають таблички, що курити тут заборонено. Ще б пак! Адже в музеї досі видобувають нафту — до 3,5 тонни щодня. Сьогодні Польща, яка в XIX сторіччі посідала третє місце у світі з видобутку нафти, забезпечує себе власною сировиною лише на 4%. Проте від видобутку не відмовляється — мандруючи від містечка до містечка, нам іще не раз доводилося бачити то тут, то там свердловини, які працюють.

Верхи на гуцуликах

Альтернатива для тих, хто не любить дертися в гори пішки або на велосипеді, — пізнавати їх із висоти кінського хребта. Така нагода випала нам у селищі Волосате, де розводять гуцульських коней (гуцулів, або гуцуликів, як їх називають). У 1979 році ця порода отримала статус реліктової, і тепер ретельно охороняється. Гуцули вирізняються добрим норовом і невисоким зростом, тож цілком придатні для поїздок не надто досвідчених туристів, — запевняли нас у Волосатому. В 1630 році такий собі пан Дорогостайський писав про цю породу: «спокійний, але б’є боляче». (Цікаво, чи знає про це Віктор Янукович, якому в лютому цього року польський колега Броніслав Коморовський подарував пару гуцуликів?). А українські журналісти переконалися, що це ще й дуже хитрий кінь: відчуваючи не надто впевненого вершника, гуцулик замість протоптаної стежки навмисне йтиме там, де вершника боляче хльоскатиме по обличчю гілля. Але якщо з конем удалося порозумітися, задоволення від прогулянки — гарантоване.

Свої серед чужих

Наш прес–тур завершується у Перемишлі, який також колись був українським містом. У кав’ярні, де ми зупинилися пообідати, на столах уперше без нагадувань ми побачили хліб (поляки його їдять лише на сніданок, і ніколи — за обідом чи вечерею). Почали жартувати, що тут, напевно, українців приймають не вперше. Все виявилося ще простіше: хазяйка цього закладу — українка. До сьогодні 30% мешканців міста — це етнічні українці. У місті є центр української культури й греко–католицький собор, що належить українській громаді.

У тисячолітньому Перемишлі все оповито духом минувшини: в місті збереглися давнє планування вулиць i чимало старезних будинків. Головна ж Ринкова площа залишилася незмінною практично з XVI століття, а бруківка, якою вона вистелена, пам’ятає і карети, і шурхіт кринолінів, і бурхливе торжище, що колись було на цьому майдані. Вражають своєю красою і величчю місцеві костели: францисканців, кармелітів, єзуїтів та реформаторів, а також готичний замок. А місцевий музей дзвонів та люльок, кажуть, є єдиним таким у світі.

...На околиці міста, біля вражаючого за розмірами пам’ятника «За віру», підіймаємося на високий татарський курган. Гід довго інтригує, чому саме це насипане штучно узвишшя так називається. Проте «правнукам козацьким» з України одразу стає все зрозуміло — тут у давнину запалювали сигнальне вогнище на випадок нападу непроханих гостей зі степу. З гори його було добре видно, тож мешканці міста мали час заховатися або підготуватися до оборони. Звідси до кордону з Україною кілометрів 15. Кажуть, із кургану за хорошої погоди видно прикордонний перехід, а вночі — навіть вогні Львова...

 

P.S. Автор вдячний Польській туристичній організації та компанії TravelSIM за організацію поїздки.

 

ДО РЕЧІ

Двадцять років тому в місті Тжчініца біля річки Ропа розпочалися масштабні археологічні розкопки. Віднайдене городище стало відкриттям європейського масштабу, адже там виявили найстаріші оборонні поселення з усіх досі відомих у Польщі. Впродовж 1991—1998 років учені виявили тут близько 130 тисяч археологічних знахідок, зокрема поховання жінки з дитиною, житла, оборонні споруди і навіть захований кимось скарб із князівськими коштовностями. Щоб показати світу сенсаційні знахідки, всього за кілька років на місці прадавнього городища було споруджено музей «Карпатська Троя». Чому Троя? Бо життя в поселенні, як свідчать розкопки, було раптово знищене «вогнем і мечем». Нині на кількох гектарах просто неба відбудовано стародавні житла й оборонні стіни поселення. Але найбільше вражає внутрішня експозиція «Карпатської Трої». Життя найдавніших на теренах країни людей — від побуту до смертного одра — відтворено за допомогою майстерно виліплених ляльок у людський зріст, одягнених «за модою» тих часів. Експозицію оберігає сучасна електронна система, датчики якої встановлені по периметру експозиції. І навіть якщо ви й на думці не мали мацати «прадавню людину», але в зону потрапила ваша сумка, обов’язково спрацює сигналізація. Принаймні нашу не надто обізнану в технічних новинках групу весь час супроводжувало її пронизливе вищання.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Чого вже аж ніяк не сподіваєшся побачити в горах, то це білих вітрил яхт, які відбиваються в плесі чистого гірського озера. Втім саме таку мальовничу картину ми побачили, підіймаючись звивистим гірським серпантином до штучного Солінського озера, що утворилося на перегородженій греблею річці Сян. Кажуть, місцевість, яка багата нафтою, зазвичай багата і мінеральними водами та лікувальними грязями. Тож санаторіїв довкола озера — тьма–тьмуща. Причому попити цілющої водички на польських курортах (Полянчик–Здруй, Риманув Здруй, Івоніч Здруй) коштує значно дешевше, ніж у нас в Україні.

  • Дорогами Маямі

    Сконцентрувавши найбільше міжнародних банків та облаштувавши у своєму порту базу для найбiльших круїзних лайнерів світу, воно справляє враження пістрявого космопорту, в якому комфортно почуваються представники найнесподіваніших етносів і націй. >>

  • Острів скарбів

    ...Шрі-Ланка з’являється під крилом літака зненацька і нагадує згори зелений листок, що загубився серед смарагдово-синіх вод Індійського океану. Більша частина острова вкрита густими тропічними лісами, помережаними звивистими лініями численних ланкійських рік. >>

  • У надрах Оптимістичної

    На Поділлі серед природних феноменів більш відомі Дністровський каньйон та Подільські Товтри, які, за результатами iнтернет-опитування, потрапили до семи чудес природи України. Адже вони доступні погляду кожного. А про занурений у вічну темряву світ подільського карсту, масштаби якого важко піддаються уяві і який тільки частково відкрив свої таємниці, знає обмежене коло осіб. >>

  • Мандри без візи

    Якщо є бажання пізнавати щось нове, відсутність закордонного паспорта і кругленької суми не перепона. Святковим дивом може стати подорож в Україні. І необов’язково їхати у розрекламовані Львів, Чернівці, Ужгород чи Київ. Про нові маршрути і їх цікавинки розповiдають ведучі подорожніх рубрик на телеканалах Валерія Мікульська і Наталія Щука. >>

  • Для кого співають цикади

    Стереотипи — річ уперта: більшість вважає, що курортна Туреччина — то передусім Анталія. І весь прилеглий до неї південний регіон — Аланія, Кемер, Белек... Туди вітчизняні турфірми традиційно скеровують клієнтів, пропонуючи готелі на різні смаки, туди відправляють чартерні літаки. >>

  • Шляхом апостола Якова

    Ми йдемо по маршруту, прокладеному понад тисячоліття тому. На шляху — вимурувані з дикого каменю церкви, обнесені кріпосними стінами монастирі й замки феодалів, середньовічні притулки для пілігримів (альберге) і харчевні. А попереду, позаду — пілігрими, що йдуть в одному напрямку — до іспанського міста Сант-Яго де Компостела. >>