НОВИНИ ПЛЮС

06.10.2011

Суд та діло

Вищий адміністративний суд України вчора підтвердив законність указу Президента Віктора Януковича про присвоєння главі УПЦ МП, митрополиту Володимиру (Сабодану) звання Героя України. Справа розглядалася за позовом громадянина Анатолія Ільченка, пенсіонера з Миколаєва, який вважав нагородження митрополита МП неправомірним — оскільки глава держави втрутився в релігійну діяльність і вийшов за рамки своїх повноважень, а «Володимир займається політичною діяльністю, яка не на користь українцям».

Як повідомляє «Інтерфакс–Україна», суд відмовив Ільченкові в задоволенні позову, але оголосив тільки резолютивну частину рішення, зазначивши, що мотиви у відмові задоволення позову будуть викладені впродовж п’яти днів. Представника відповідача, а також представника третьої особи на засіданні не було.

Україна—ЄС

Україна висунула Євросоюзу вимогу обмежити термін дії Угоди про асоціацію до 10 років. Про це з посиланням на джерела в дипломатичних колах України пише сайт «ZN.ua». Джерело нагадало, що попередній документ з ЄС — Угоду про партнерство і співпрацю — Україна підписувала також на 10 років. Тепер Україна «не хоче назавжди залишитися «сусідом» ЄС».

Справа Тимошенко

Євгенія Карр, донька Юлії Тимошенко, та заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря позавчора в Страсбурзі зустрілися з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавошоглу. Як повідомляє сайт БЮТ, Карр і Немиря поінформували президента ПАРЄ «про серйозне погіршення ситуації в Україні з точки зору дотримання європейських стандартів, зокрема, верховенства права, демократичних принципів та прав людини».