«Грім» над Громовим

06.10.2011
«Грім» над Громовим

Дмитро Рудь опинився на волі з легкої руки судді Іллі Громова.

Наступного тижня на засіданні Вищої ради юстиції члени секції з питань призначення і звільнення суддів вирішуватимуть долю судді Хортицького райсуду міста Запоріжжя Іллі Громова. Позбутися цього служителя Феміди запропонував керівник Головного управління з питань судової реформи і судоустрою, радник Президента Андрій Портнов. Сталося це після того, як пан Портнов виконав доручення ВРЮ і глави держави — з’ясувати законність перебігу судового слідства щодо резонансної ДТП iз трагічними наслідками. Йдеться про справу, основним фігурантом якої є синок впливових батьків Дмитро Рудь, що рік тому на смерть збив трьох жінок.

 

Нагадаємо, Дмитра Рудя, сина нині вже колишнього прокурора Жовтневого району Дніпропетровська Іларіона Рудя, обвинувачують у тому, що 20 жовтня 2010 року на пішохідному переході збив на смерть трьох жінок і втік iз місця злочину. Покинуті напризволяще жінки від тілесних ушкоджень померли — двоє одразу, а третя — на операційному столі. У результаті сиротами залишилися п’ятеро дітей. У ці ж хвилини водій–лихач за кілька кілометрів від місця ДТП знімав із джипа Toyota Prado номер (АЕ 2939 ВЕ), аби залишити його на подвір’ї житлового будинку. Та знайшли і машину, і її власника, доправивши його до одного з дніпропетровських СІЗО.

Враховуючи зв’язки фігуранта в Дніпропетровську, Генпрокуратура змінила територіальність слідства і підсудність, передавши справу запорізьким слідчим. Адже якщо Рудь–старший очолював районну прокуратуру, то матiр Дмитра — Ірину Олександрівну — за дивним збігом обставин, на другий день після ДТП було призначено суддею Дніпропетровського апеляційного господарського суду довічно. Після завершення слід­ства на початку цього року розгляд справи призначили також у Запоріжжі.

Журналісти та громадськість ще на етапі слідства помітили чимало дивних змін у кваліфікації злочину. Розчарувань побільшало і під час судового розгляду (перше засідання Хортицького райсуду відбулося у травні). Спочатку суддя Ілля Громов відмовився задовольнити клопотання адвокатів i звільнити Рудя з–під варти. Та вже за місяць iз лишком суддя Громов неочікувано випустив Дмитра Рудя на волю під заставу — 17 тисяч гривень за три життя. Незрозумілою є й мотивація служителя Феміди, коли він так само несподівано призначив комплексну експертизу, яка, акцентують експерти, триватиме в Харківському НДІ судових експертиз щонайменше півроку!

Мантію судді з пана Громова могли зняти ще 27 вересня. Саме тоді, за інформацією прес–служби Вищої ради юстиції, на засіданні секції Вищої ради юстиції з питань призначення та звільнення суддів розглядали пропозицію радника Президента Портнова про звільнення з посади судді Хортицького райсуду Запоріжжя Іллі Громова, який прийняв рішення про зміну запобіжного заходу для сина екс–прокурора Жовтневого району Дніпропетровська Дмитра Рудя. Але чиновник iз Банкової на засідання чомусь не прийшов.

За інформацією прес–служби ВРЮ, саме через відсутність Портнова питання так і не вирішили. Тож наступне засідання відбудеться 11 або 18 жовтня. Чи звільнять Іллю Громова — питання аж ніяк не риторичне, як і те, чи буде покарано Дмитра Рудя. Подейкують, ніби той iз дружиною вже гайнув за кордон. За даними окремих ЗМІ, його вже давно не бачили сусіди — відтоді, як суддя Громов «подарував» підсудному Рудю підписку про невиїзд.

За два тижні — роковини жахливої ДТП. У цей день дійсно небайдужі до чужого горя люди знову мітингуватимуть: 20 жовтня вони нагадають про себе під стінами Дніпропетровського господарського суду, де працює мати підсудного Ірина Рудь, а також під стінами Хортицького райсуду Запоріжжя.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>