Коли б’ють по голові...

05.10.2011
Коли б’ють по голові...

Підтримку Максиму Голосному вже висловили більшість сільчан. (Фото автора.)

Минулого понеділка у Єлизаветівці, що у Петриківському районі, відбулася, за місцевими мірками, історична подія: 86 осіб засвідчили свою участь в ініціативній групі з проведення місцевого референдуму. На останній планують винести питання про довіру депутатам сільради. Передували цьому гучні події, які минулого тижня вилилися навіть у прес–конференцію в столичному інформагентстві УНІАН. З журналістами спілкувався 29–річний голова Єлизаветівської сільської ради Максим Голосний, той самий «вискочка», який кинув рішучий виклик («УМ» про це вже писала) «регіональній» владі в області.

 

Чужий серед «своїх»

Після недавніх виборів до місцевих органів влади навряд чи хтось міг передбачити, що епіцентром гучної непокори стане Єлизаветівська сільрада. Адже з–поміж інших кандидатів на посаду голови переміг ще зовсім молодий архітектор за фахом Максим Голосний, член Партії регіонів зі стажем. Утім 29–річний голова буквально з перших днів своєї роботи став активно псувати картину «покращення життя вже сьогодні». Саме він здійняв галас на всю Україну, коли машина швидкої допомоги не прибула за викликом iз райцентру до 30–річного мешканця Єлизаветівки, який помер унаслідок нападу епілепсії. Обласна влада тоді влаштувала гучний розбір польотів, унаслідок якого своїх посад позбулися голова Петриківської райдержадміністрації та головний лікар Центральної райлікарні, а кримінальну справу порушили проти... 70–річного фельдшера, для якого такий поворот подій став непоправним ударом, унаслідок якого чоловік помер. Саме тоді Максим Голосний досить критично став висловлюватися і на адресу голови облдержадміністрації. У результаті, на зібрання з приводу реформування медичної галузі його вже не пускали люди в міліцейських погонах.

Ще серйознішим викликом владі з боку «свого» Голосного стала його категорична відмова вносити кошти своєї територіальної громади до районного «общака».

— Наш бюджет на 2011 рік становить 2 млн. 570 тис. гривень, — пояснював Максим Ігорович. — Але районна влада стала з нього певні суми забирати без будь–якого погодження зі мною і замахнулася у нас відібрати таким чином понад 811 тисяч гривень. Тому ми на сесії сільської ради прийняли рішення про те, щоб усі кошти залишалися у нашому розпорядженні. Але гроші продовжували вилучати, хоча ніяких законних підстав для такого волюнтаризму я не знайшов. Я розумію, що наша сільрада є єдиною недотаційною на весь район, але чому ми повинні безпідставно з кимось ділитися? Більше того, із субвенції з обласного бюджету нам не дістається фактично нічого. Тепер ми змушені відстоювати свою правду в судах. Адже єдиним розпорядником коштів територіальної громади є тільки я.

Нових недоброзичливців Голосний нажив, коли звернувся до обласної влади з приводу незаконного захоплення ласих шматочків у курортній зоні — територій довкола мальовничих Голубих озер...

«Неслухняне» село

На молодого голову сільради почали шукати управу. Відтак у вересні 16 депутатів сільської ради скликали позачергову сесію, щоб поставити на голосування питання про дострокове припинення повноважень... Голосного. З цієї нагоди до Єлизаветівки прибули голова райдержадміністрації Володимир Муха та голова райради Наталя Коваленко. Проте сесія почалася з таких словесних перепалок, що Голосний був змушений її перервати і оголосити 10–денну перерву.

Депутати ж натомість «обрали» свого виконуючого обов’язки голови і продовжили обговорювати питання про «недовіру» Голосному. Співробітники міліції, які прибули з райцентру, буквально виштовхали із зали засідань сторонніх людей і журналістів. Логіку таких дій представникам мас–медіа чомусь став пояснювати... голова райдержадміністрації Володимир Муха, який втручатися в діяльність органу місцевого самоврядування не має права. Депутати тим часом дійшли до того, що стали вимагати від секретаря сільради терміново зробити у трудовій книжці Голосного запис про його... звільнення. Народні обранці, мабуть, забули, що і голову сільради, і їх самих обирає народ. Останнім акордом сесії стала заміна замків у приміщенні та опечатання кабінету голови.

Наступного дня після гучного «звільнення» Голосного у Єлизаветівці відзначали день села. Просто під час свята сільчани стали збирати підписи на підтримку голови, яких набралося аж 832 (у голосуванні ж на останніх виборах до сільради взяли участь трохи більше 1200 осіб). Також люди цілком серйозно ставлять питання про відкликання депутатів–зрадників. Уже розпочалася підготовка до референдуму з цього приводу. І «загроза» тріумфальної перемоги Голосного чомусь сумнівів не викликає. Що ж придумає влада тепер?