Осінь протестів

Осінь протестів

Сутичками з поліцією та масовими арештами завершилася маніфестація руху «Окупуй Уолл­стріт» у НьюЙорку. Як повідомляє «Євроньюз», протестуючи проти соціальної нерівності, демонстранти минулої суботи на кілька годин заблокували рух на знаменитому Бруклінському мості, який з’єднує два головні райони «Великого Яблука» — Бруклін та Манхеттен. Поліція стверджує, що намагалася вмовити мітингувальників рухатися пішохідними доріжками, однак ті окупували автомобільну частину мосту й перекрили рух транспорту. Коли переговори зазнали невдачі, поліція вдалася до сили. За звинуваченням у хуліганстві було затримано понад 700 учасників акції протесту. Більшість порушників громадського порядку вже відпустили на волю. Демонстранти кажуть, що поліція діяла агресивно.

І нести важко, й кинути не можна

І нести важко, й кинути не можна

Уряд Греції позавчора затвердив проект бюджету на наступний рік. Ним передбачено скорочення бюджетного дефіциту з нинішніх 8,5% до 6,8% від ВВП, а це означає, що Греція не виконала вимог, які ставили перед нею Євросоюз та Міжнародний валютний фонд. Вони очікували, що в поточному році розмір дефіциту бюджету становитиме 7,6%, а в наступному — 6,5%. Міністерство фінансів Греції підрахувало, що дефіцит бюджету за цей рік сягне 8,5% від ВВП, що в абсолютних цифрах становить 18,69 млрд. євро, а уряд на початку року закладав цифру в 7,8%, або ж 17,1 млрд. євро.

Атмосферне решето

Атмосферне решето

Велетенська дірка в озоновому шарі Землі вперше утворилася не лише над Антарктидою, а й над Арктикою. Як повідомляє природничий часопис «Нейче», площа цієї прогалини, через яку на поверхню планети вільно проникає ультрафіолетове випромінювання Сонця, на цей час сягнула близько 2 млн. кв. км, тобто вона майже у три з половиною рази більша за територію України. Дірка почала формуватися над Арктикою в лютомуберезні цього року і спочатку переміщувалася над Північною Канадою, Північною Європою, Центральною Росією та Північно­Східною Азією. Імовірно, її поява викликана глобальними кліматичними змінами та впливом промислових викидів, які містять хлор, на верхні шари атмосфери.

«Нобель» за імунітет

«Нобель» за імунітет

Оголошенням прізвищ лауреатів у галузі фізіології та медицини вчора у Швеції розпочався 110й Нобелівський тиждень. Цього року Нобелівську премію в цій номінації та грошовий додаток до неї у розмірі 10 мільйонів шведських крон розділили троє науковців: американець Брюс Бойтлер, люксембуржець Жуль Хоффманн та канадець Ральф Штайман — за «переломні відкриття в галузі імунології».

Мер, мир і БТР

Мер, мир і БТР

Мер Вільнюса Артурас Зуокас став лауреатом однієї з найвідоміших премій у світі. Яку, щоправда, не назвеш престижною. Литовському політику і підприємцю присудили так звану «шнобелівку», або «антинобеля», — відзнаку за сумнівні досягнення в науці та інших сферах життя. Церемонія вручення Антинобелівської премії, заснованої 1991 року гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»), відбулася минулого тижня в Гарвардському університеті. Цю відзнаку завжди вручають напередодні «справжнього» Нобелівського тижня.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики