Між страусом і ведмедем

04.10.2011

Саміт «Східного партнерства», який завершився у Варшаві, приніс низку позитивних сигналів для України та інших держав партнерства. «Уперше за багато років спілкування з ЄС у текст (декларації) введено поняття «східноєвропейські країни», і це дуже цікава тенденція з боку ЄС», — заявив на вчорашній прес–конференції колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Коментуючи підсумки саміту, Огризко також відзначив: один із найбільш позитивних підсумків форуму «СП» — це те, що з документів випала формула про безвізовий режим у далекій перспективі. Тепер ця мета виглядає більш досяжною.

Водночас Володимир Огризко констатував, що у взаєминах власне України з Євросоюзом спостерігається певна невизначеність: Брюссель не знає, як йому далі працювати із Україною. «Мені здається, проблема в тому, що європейської перспективи не вистачає не у словах — нема стратегії щодо України, щодо того, як вибудовувати ці взаємини», — зауважив «нашоукраїнець». Він висловив жаль, що Європа перетворюється на батьківщину страусів, бо позиція, котру обрав ЄС, нагадує позицію страуса...

На думку Огризка, якби Україна отримала чіткий сигнал від ЄС, це надихнуло би країну на реформи. На його думку, рух має бути двостороннім. «Коли ми відчуємо, що ми бажані, що ми партнери, а не просто сусіди, — то результат був би повністю позитивним», — зауважив екс–глава МЗС.

Керівник Інституту світової політики Олена Гетьманчук вважає, що сьогоднішня невизначеність у взаєминах між Україною та Євросоюзу пов’язана конкретно зі «справою Тимошенко», відтак політики Євросоюзу зайняли вичікувальну позицію. «Європа виходить із того, що все, що треба було сказати, вже сказано. Віктор Янукович персонально отримав відповідні «месиджі» у Варшаві», — зазначила пані Гетьманчук на прес–конференції.

На думку експерта, для Євросоюзу не має значення прізвище ув’язненого, і якби на місці Тимошенко виявився Янукович, думка Брюсселя була б такою ж. Олена Гетьманчук висловила жаль, що Україна разом із Білоруссю виявилися державами, яких найбільше обговорювали у Варшаві. «Найбільш негативний момент — це демократичний відкат у країнах «Східного партнерства», — констатувала Гетьманчук.