Десять днів, які...

04.10.2011
Десять днів, які...

Минулої п’ятниці Тимошенко фактично відмовилася від останнього слова. (Фото Рейтер.)

Тайм–аут на десять днів узяла влада, аби вирішити, що ж робити з Юлією Тимошенко в умовах такого жорсткого пресингу Європи і США. «Найбільш самостійний суддя у світі» Родіон Кірєєв минулої п’ятниці перервав процес на тому, що «видалився у дорадчу кімнату орієнтовно до 11 жовтня для винесення вироку у справі». Перед цим він оголосив, що при оголошенні вироку екс–главі уряду в залі Печерського суду зможуть бути присутні лише журналісти і не зможуть — політики та інші симпатики Тимошенко «з вулиці», котрі й так зчиняють у суді надмірну колотнечу. БЮТівці з такої умови вже зробили висновок: вердикт буде обвинувальним. Нагадаємо, Генпрокуратура просить для лідерки БЮТ сім років позбавлення волі.

Юлія Тимошенко наполягала на тому, щоб суд надав їй перерву до понеділка, аби підготувати останнє слово. За її словами, прокуратура та цивільний позивач, «Нафтогаз», навели нові «аспекти, які абсолютно різняться з обвинувальними висновками». Але Кірєєв відмовив — він нагадав, що суд уже надавав Тимошенко час для підготовки до дебатів, а заразом і до останнього слова, і запропонував почати заключний виступ. Юля відмовилася, зазначивши: «У вас немає жодного аргументу, крім того графіку, який вам намалювала адміністрація Президента».

Того дня під аркою біля Печерського суду відбулася чергова сутичка між правоохоронцями та прихильниками екс–Прем’єра. До наступного понеділка тут має бути більш–менш спокійно, натомість епіцентр подій переміщується в коридори влади. Представники Партії регіонів (конкретно — нардеп Дмитро Шенцев) артикулювали згоду внести у Верховну Раду законопроект про декриміналізацію ст. 365, п. 3, за яким Тимошенко «світить» сім років тюрми. У «пакет» входить визнання Юлею своєї провини в невигідному Україні газовому контракті та сплата збитків. Це схоже на основний сценарій Януковича і Ко, як виплутатися з неприємної ситуації.

Показово, що сторона Тимошенко оцінює пропозицію неоднозначно: лідер фракції БЮТ у парламенті Іван Кириленко — проти, він каже, що БЮТівці не голосуватимуть за таку «ганьбу». Натомість адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий заявив у коментарі журналістам: «Декриміналізація статті під один випадок — це не той спосіб, який ми вітаємо. Але з огляду на те, що потрібно вийти з цього ганебного становища, в якому опинилася Україна у зв’язку з даною справою, то ми би погодилися і на декриміналізацію... Її можна провести надзвичайно швидко, за декілька днів».

Сірий повідомив, що захист екс–Прем’єра оскаржуватиме обвинувальний вирок у Київському апеляційному суді.