Перемогти у гонці озброєнь

29.09.2011
Перемогти у гонці озброєнь

Євген Мурзін уже змагався в єврокубках, а ось для «Говерли» такий досвід буде першим. (Фото з сайту БК «Говерла».)

Керівництво суперліги призначило старт нового сезону в українському баскетболі на 1 жовтня. Цього дня відбудуться матчі в шести містах.

Напередодні старту клуби випробували свої сили в різноманітних товариських матчах і турнірах, а тренери і вболівальники придивлялися до дій новачків — насамперед легіонерів. Від того, наскільки корисними будуть вони на майданчику, чи не в першу чергу залежатиме місце команди в турнірній таблиці. А оскільки склади учасників суперліги в міжсезоння відчутно оновилися, можна передбачити нові співвідношення сил порівняно з минулим чемпіонатом.

Послабився чинний чемпіон — київський «Будівельник». Тренер Хосеп Беррокаль надалі працюватиме в другому іспанському дивізіоні. З американських легіонерів, які під орудою Беррокаля кували перші золоті медалі клубу в чемпіонаті України за останні 14 років, залишився лише найкорисніший — форвард Зак Морлі. Деворік Спенсер, котрий прийшов до команди по ходу сезону, так і не став її лідером і проявляв себе лише зрідка. Не гратимуть у «Будці» й основний розігрувач Біллі Кіс та його земляк Ламейн Уїлсон; поїхав додому британський центровий Енді Беттс.

Клуб тепер розбудовує чорногорський тренер Звездан Мітрович, що незабаром відзначатиме десятиріччя роботи в Україні. У «Будівельнику» з’явилося четверо нових легіонерів: литовець Роландас Алієв та американець Джек Маклінтон грають на задній лінії, форвард Суад Шехович є земляком головного тренера, а центровий Тревор Брайант підсилить передню лінію.

Однак ці поповнення виглядають скромнішими у порівнянні з трансферною активністю інших клубів. Через звичні проблеми із залом «Будка» відмовилася від участі в Євролізі і змагатиметься на міжнародному рівні лише в комерційній Лізі ВТБ, а тут ставки інші.

Натомість «Донецьк», що в минулому сезоні фінішував другим, відчутно підсилився. Відзначимо передусім переїзд із Маріуполя американського захисника Рамела Каррі, який у минулому сезоні був лідером «Азовмашу». За тим же маршрутом вирушив Максим Пустозвонов: гравець збірної України «тиграм» і в грі зможе допомогти, і буде корисним у контексті ліміту на легіонерів (один українець на майданчику — це обов’язково).

Команда Саші Обрадовича взагалі активно попрацювала на українському ринку: до Донецька перебралися Олександр Липовий та Віталій Коваленко, офіційно оформив стосунки з клубом Олег Салтовець, що частину минулого сезону провів у Донецьку в оренді. Разом із В’ячеславом Кравцовим та Пустозвоновим ця трійця утворює нічогеньку київську діаспору. Також укладено контракти з сербами Вуле Авдаловичем (розігруючий) та Іваном Раденовичем (форвард), а також американським захисником Майклом Лі. «Індивідуально ці новачки відчутно сильніші», — оцінив поповнення Саша Обрадович, порівнюючи їх із минулорічними гравцями.

Бронзовий призер минуої першості не був настільки активним. Найпомітніше придбання «Говерли» — американський форвард Брайан Грін. Цей гравець у минулому сезоні був лідером «Миколаєва», і такому поповненню тішився б кожен клуб суперліги. Кевін Тіггс із «Ферро» та розігрувач Маркус Уокер, котрий раніше був зіркою в ісландській першості, — теж непогане підсилення. А ось перехід Дерека Зіммермана до БК «Київ» — це і втрата Івано–Франківська, і серйозне вливання для столичних «вовків», які розпочнуть сезон одразу із двома легіонерами у складі.

Деяких легіонерів підписав і «Азовмаш». Але для Маріуполя найпомітнішими стали трудові угоди з українцями — Олексієм Печеровим та Артуром Дроздовим. Річна дискваліфікація останнього (за неявку у збірну, про що «УМ» уже писала) може бути серйозним ударом по команді Ацо Петровича. Однак «азовці» подали апеляцію і сподіваються на вирішення цієї проблеми, тож Дроздов продовжує готуватися до сезону в Маріуполі.

Знову цікаво буде поспостерігати за «Дніпром», чия доля чимось схожа на нинішню історію тамтешнього футбольного клубу. Останнім часом тут озвучують високі цілі напередодні сезону — й отримують ледь не провал за підсумками чемпіонату. Принаймні нинішній переїзд із Маріуполя у Дніпропетровськ Фредді Хауса та Чарльза Томаса має підсилити команду Дениса Журавльова. «Дніпряни», як і інші учасники суперліги, змагатимуться насамперед за потрапляння до «плей–оф», а далі вже формуватимуть свої наступні цілі.

 

НА СТАРТ

У чемпіонаті суперліги сезону 2011/12 братимуть участь 14 клубів:
БК «Азовмаш» (Маріуполь)
БК «Будівельник» (Київ)
БК «Говерла» (Івано–Франківськ)
БК «Дніпро» (Дніпропетровськ)
БК «Дніпро–Азот» (Дніпродзержинськ)
БК «Донецьк»
БК «Київ»
БК «Кривбасбаскет» (Кривий Ріг)
БК «Одеса»
БК «Політехніка–Галичина» (Львів)
БК «Ферро–ЗНТУ» (Запоріжжя)
БК «Хімік» (Южне)
БК «Черкаські мавпи»
МБК «Миколаїв»