Ющенко йде на вибори. На чолі партсписку

28.09.2011

Як і очікувалося, анонсований у деяких ЗМІ «бунт проти Ющенка» на засіданні президії політради «Нашої України» виявився лише бажаним — для певних зовнішніх сил, але не дійсним. Учорашня президія «НУ» обійшлася без ексцесів і «ухвалила базову позицію про те, що партія іде на вибори, що партія звертається до патріотичних і демократичних сил про консолідацію». Такими словами підсумував зібрання почесний голова «Нашої України» Віктор Ющенко. Інші учасники додають: партія так і не визначилася, у якому форматі йти на вибори: наодинці чи в об’єнанні з кількома іншими партіями? Ні перша, ні друга пропозиція не набрали більшості голосів.

«Головною темою засідання було те, як формалізувати політичну лінію у процесі консолідації патріотичних і демократичних сил. Якого рівня буде ця консолідація — це залежатиме, безумовно, від наших партнерів. Ми відкриті до діалогу і переговорів, — сказав Ющенко в коментарі журналістам. — Я розумію, що не вдасться об’єднати всі ці сили в єдину інституцію, яка б ішла єдиним списком, — чи то БЮТ, чи то політичну силу Арсенія Яценюка, чи то «Свободу». Але принаймні багато для чого — спільних засад, спільної поведінки, узгодження висування в мажоритарних округах і багато чого іншого, включаючи уникнення взаємної критики, — для цих речей всі політичні сили повинні бути відкритими».

Важливий наголос: Президент 2005—2010 років братиме участь у наступних парламентських виборах за партійним списком. «Я не можу піти за мажоритарним округом, бо це може сприйнятися просто як нечесна політична гра. Я мушу відповідати за партію, а не за самого себе. Тому провести політичну силу — це набагато більше лицарське завдання, ніж пройти самому», — сказав лідер «Нашої України».

Раніше подейкували, що Ющенко підбирає «прохідний» округ на Західній Україні. А з учорашньої заяви В. Ю. випливає, що відповідальність за виступ партії на виборах він бере на себе.

Також Віктор Ющенко повiдомив, що президія партії підтвердила мандат на проведення консультацій у нинішній Верховній Раді для формування окремої парламентської групи. «Наша Україна» до цього процесу, як завжди, відкрита, і якщо цей процес закінчується нерезультативно, то не з нашої вини. 11 депутатів «Нашої України» готові консолідуватися із іншими депутатами нашої фракції в окрему групу», — сказав Ющенко.