Модна осінь

27.09.2011

Черговий Ukrainian Fashion Week відбудеться з 13 по 17 жовтня у «Мистецькому Арсеналі». У графіку — 42 дизайнери, 10 із них — свіжа кров у проектах Fresh Fashion та «Нові імена». Відкриває Тиждень Лілія Пустовіт, перший ударний день продовжать Вікторія Гресь, Олексій Залевський, Олена Буреніна, Віктор Анісімов. У списках є також Олена Даць, дует LUVI, Kamenskayakononova, Подолян, Андре Тан, Серж Смолін, Лілія Літковська, Світлана Бевза, Олена Голець, Олена Пржонська та інші. На вечірці відкриття під партнерську текілу бренд Borovik покаже колекцію, натхненну Амадео Модільяні.

Але поза основним подіумом щоразу опиняються «нові старі імена», кожне з яких викликає окреме питання до оргкомітету. Бо це дуже яскраві дизайнери, які пред’являють до моди більше претензій, ніж просто до бізнесу. Цього разу в «Арсеналі» не показуватимуться Ірина Каравай (вперше!), Ольга Громова, Федір Возіанов, Ігор Кікоть, Оксана Караванська, Олександр Гапчук, Олеся Теліженко, дружина голови Адміністрації Президента Зінаїда Лихачова, не буде й перспективних молодих дизайнерів — Анни Октябрь і Маші Реви, чия відсутність уже помітна. Гапчук так регулярно пропускає UFW, що це вже й не дивує, каже голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська, на жаль, не в усіх дизайнерів бізнес іде так добре, щоб шити дві сезонні колекції і показувати їх на українському тижні моди. Оксана Караванська налагодила співпрацю з американським шоу–румом і шиє для заокеанського ринку трохи інше прет–а–порте, а те, що вона показує, хоче показувати в Україні, — це майже кутюр. «Ви знаєте, зараз складна економічна ситуація, — каже Ірина Данилевська «УМ», — і кожен дизайнер вирішує, що йому потрібніше для його бізнесу. Наприклад, Федір Возіанов більше орієнтується на Захід, його обожнюють у Мілані, його персонально запрошують на міжнародну fashion–виставку White, і це його вибір. Ігор Кікоть, який, як і Возіанов, показувався один раз, — робить цікаві, але невеликі колекції, деталі яких важко роздивитися у такому масштабному приміщенні, і зрештою він теж обирає інші шляхи просування свого бренду. В Іри Каравай закінчився контракт із компанією Nota Bene, вона вирішила показуватися сама і в іншому приміщенні — у кожного свої обставини. Ольга Громова робить проект «Фатальні стратегії» «за ідеями» французького філософа Жана Бодріяра», і їй для цього потрібне своєрідне представлення, але і Громова, і Каравай роблять свої покази в рамках UFW, хоча і не в «Мистецькому Арсеналі».

Ірина Каравай каже, що справа не в грошах — зробити самостійний показ коштує дорожче, просто на дизайн, розробку, виготовлення її речей іде так багато часу, роботи і заморочок, а «в м’ясорубці тижня моди» у гігантському залі «Арсеналу» цього не можна побачити. Тому колекцію весна–літо 2012 Ірина 11 жовтня показуватиме в дворику біля свого ательє в дуже обмеженому колі запрошених, а наступні дві години — оголошується день відкритих дверей у шоу–румі для всіх бажаючих. «У показі ми хочемо застосувати той же детальний підхід, ту ж скрупульозність і точність, як і в створенні одягу», — каже Ірина Каравай «УМ».

До 20–річчя Незалежності України UFW представить проект «Межі тіла» ретроспективу української моди за звітні роки: на 140 метрах простору експонуватимуться близько 40 робіт українських дизайнерів, фотографії і відео. Голландська трендсеттерка Лі Еделькорт у рамках UFW проведе свій черговий семінар на тему «Блаженство — s\s 2013». Ще один новий елемент 29–го українського тижня моди — офіційна акредитація 6 модних блогерів, які зможуть відвідати всі покази й описати це у своїх блогах.

 

ДО РЕЧІ

А поки генеральний продюсер UFW Володимир Нечипорук у Києві розрулює підготовчі форс–мажори, голова оргкомітету Ірина Данилевська забезпечує представництво українських дизайнерів у Мілані — причому одразу в двох форматах: у проекті Fresh Fashion from Kyiv у рамках міланського Тижня моди представили свої моделі Олена Піжонська, Олена Даць, Dominanta by Anastasia, Anna Bublik, PODOLYAN та Liudmyla KOMARDINA, а у виставці White беруть участь Elena BURENINA, ANISIMOV, BOBKOVA, BEVZA, LUVI та окремо запрошений із власним простором v o z i a n o v. Утім Данилевська дбає не тільки про те, щоб своїх показати, а й про те, щоб привезти в Україну дизайнерів світової слави. Вів’єн Вествуд, яка вже, було, підтвердила свою присутність і свій показ у Києві, врешті–решт вибрала азіатський напрямок. Хто ж буде імпортною «вишнею» на торті UFW цього разу — оргкомітет поки мовчить.