НОВИНИ ПЛЮС

22.09.2011

Законотворчість

Народні депутати відмовилися ухвалити закон про обмеження пенсій прокурорам і суддям у разі доведення порушення ними прав та свобод громадянина. За ухвалення даного закону вчора проголосувало лише 66 депутатів із 364 зареєстрованих у залі.

Справа Луценка

Державна пенітенціарна служба заявляє про відсутність необхідності лікування екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка поза слідчим ізолятором. Про це повідомив голова Пенітенціарної служби Олександр Лісіцков учора під час прямої телефонної лінії у газеті «Комсомольская правда в Украінє». За його словами, проведено комплексне діагностичне обстеження Луценка, призначено лікування.

Як відомо, 19 вересня Печерський суд Києва просив Пенітенціарну службу звернути увагу на скарги Луценка на відсутність лікування. 15—16 вересня екс–міністра вивозили з Лук’янівського СІЗО на обстеження в Київському міському консультативно–діагностичному центрі, після чого Пенітенціарна служба констатувала задовільний стан лідера «Народної самооборони».

Водночас, за словами дружини Луценка Ірини, наскільки їй відомо, комісія лікарів не дійшла однозначного висновку щодо стану здоров’я Юрія. Чоловік «сидить з температурою, це вже не той запал, який був раніше у Луценка, видно, що він хворий. Були спазми. Йому дали знеболювальне, було три напади вночі», — цитує Ірину Луценко УНІАН.

Військо

Верховна Рада ухвалила зміни до закону про чисельність
Збройних сил України на 2012 рік, зменшивши цей показник ще на 8 тисяч. Так, чисельність ЗСУ станом на 31 грудня 2012–го затверджена у кількості до 184 000 чоловік, в тому числі до 139 000 військовослужбовців.

Несвобода слова

У Сімферополі заборонили демонструвати фотовиставку «Під PRESSом», ініційовану журналістським рухом «Стоп цензурі!» Як повідомляє сайт «Новий громадянин», виставка була відкрита 18 вересня в арт–кафе «Мармелад» на вул. Пушкіна, 8/5, а вже наступного дня адміністрація закладу зняла фото та не дозволила розвішувати їх знову. Це сталося попри попередню домовленість приймати виставку впродовж усього тижня. 23 вересня у закладі також було заплановано проведення дискусії «Цензура в Україні: методи ефективної протидії (можливості нового закону «Про доступ до публічної інформації»).

На думку місцевих журналістів, виставку припинено під тиском влади. Зокрема, у Комітеті з моніторингу свободи преси в Криму висловлюють сумніви стосовно того, що власники арт–кафе ухвалили це рішення самостійно.

Виставка вже експонувалася в 11 містах України: Києві, Івано–Франківську, Одесі, Тернополі, Чернігові, Миколаєві, Черкасах, Житомирі, Львові, Ужгороді, Прилуках.