На урановій «дієті» — забезпечимо харчами!

22.09.2011
На урановій «дієті» — забезпечимо харчами!

Побачення Віктора Януковича й Барака Обами було настільки нетривалим, що штатний фотограф Банкової встиг зробити тільки ось такий розмитий знімок через спини й потилиці. (Фото прес–служби Президента.)

Сьогодні завершується візит Президента України до США. Віктор Янукович виїжджав за океан для участі у пленарному засіданні 66–ї сесії Генасамблеї ООН. Також у Нью–Йорку він узяв участь у т. зв. інавгурації ініціативи президентів США та Бразилії «Партнерство «Відкритий уряд». Януковичу вдалося провести низку двосторонніх зустрічей, з–поміж яких слід відзначити побачення з американським лідером Бараком Обамою.

Щоправда, за час рандеву Януковича з Обамою навряд чи можна було встигнути випити хоча б чашку гарячого чаю. «На зустрічі Президента України з президентом США було обговорено підготовку до Саміту з питань ядерної безпеки, що відбудеться в березні 2012 року в Сеулі», — повідомила прес–служба Банкової, додавши, що «коротка зустріч» відбулася під час заходу високого рівня в рамках «Відкритого уряду». У цьому ж форматі Янукович перекинувся кількома словами з державним секретарем США Хілларі Клінтон, прем’єр–міністром Туреччини Реджепом Ердоганом, президентом Бразилії Ділмою Руссефф.

Відзначимо, що під час минулого візиту до Штатів, у квітні 2010 року, Віктор Янукович спілкувався з Бараком Обамою значно ґрунтовніше. У Білого дому був окремий інтерес до тієї розмови: Янукович обіцяв, що Україна позбудеться запасів збагаченого урану.

Що ж до «Відкритого уряду», то ідея Обами й Руссефф полягає в тому, аби залучити представників громадського суспільства до ухвалення державних рішень. Серед головних завдань — сприяння прозорості державного управління та боротьба з корупцією. У березні наступного року має відбутися саміт, який закладе практичні підвалили цього партнерства.

Віктору Януковичу сподобалася ідея заокеанських колег. «Ми повинні звикнути жити у прозорому світі», — заявив Президент України, який досі приховує від громадськості своє «Межигір’я» та обставини заволодіння держмаєтком.

На сесії ж ООН, яка була присвячена проблемам профілактики неінфекційних захворювань, Віктор Янукович заявив про те, що пріоритетом реформи системи охорони здоров’я на найближчий рік є модернізація системи первинної медичної допомоги. «Для багатьох українських регіонів це означатиме відродження сільської медицини», — пообіцяв Президент. Окрім того, глава держави запевнив міжнародну спільноту, що найближчим часом Україна збільшить поставки екологічно чистих продуктів харчування за доступною ціною на іноземні ринки: «Таким буде внесок України у покращення якості харчування у світі».

У коридорах та холах ООН Янукович зустрівся у США з президентами Кіпру, Хорватії і Швейцарії, міністрами закордонних справ кількох держав, виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму.

Під час зустрічі з генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном Віктор Янукович сказав, що «для України є важливими ті принципи, які сповідують НАТО та Європейський Союз, — демократія і верховенство права, і ми їх неухильно дотримуємося». Про глибшу інтеграцію з Альянсом не йшлося.