Як мед — то ложкою

21.09.2011
Як мед — то ложкою

Мед — солодко, смачно і корисно. (Фото з сайту deto4ka.com.)

Коли збираєтеся готувати на кухні, варто хоч трохи згадати біологію і хімію. На­приклад, таке: людська кров містить 24 мікроелементи, і майже всі вони, за винятком двох, є в... медi. Тому не випадково останній, як кажуть японські лікарі, — король продуктів. Він є обов’язковим у меню навіть космонавтів. Хоча усім, незалежно від професії, саме час балувати свій організм свіжозібраним і переробленим трудівницями–бджолами нектаром квітів. Окрім як узяти ложку меду до чаю, з ним можна приготувати безліч смачних і навіть несподіваних страв.

 

Краще «жайворонок» у руках

Нікого не здивуєш додаванням меду у випічку. Отже, запашні «Медові жайворонки». Для тіста приготуйте третину склянки теплої води, 3 столові ложки олії, дрібку солі, склянку пшеничного борошна, половину чайної ложки розпушувача для тіста і родзинки (для прикрашання). У воді розчиніть 2—4 ложки меду, сіль і олію, перемішайте. Борошно розмішайте з розпушувачем і маленькими порціями додайте в суміш. Добре все вимішайте: тісто має бути, як пластилін. З готового тіста скачайте джгутик товщиною з великий палець і розріжте його приблизно на 5 шматків (не робіть їх маленькими — має бути простір для зав’язування тіста у вузлики). З кожного джгутика зліпіть жайворонка — просто зав’яжіть вузлик, з одного кінця зробіть голову, а з другого — стисніть і ножем поріжте на пір’їнки. З родзинок зробіть очі. Пташок побризкайте водою і посипте цукром. Випікайте коржики у розігрітій до 180 градусів духовці.

Прислів’я «Не заманиш і пряником» — це не зовсім про випічку. А до «Медового пряника» не має ні найменшого стосунку. Ним точно можна зібрати бажаних гостей на чаювання. Для цієї випічки знадобиться 200 г меду, 10 столових ложок цукрової пудри, півсклянки води, 2 яйця, 2 склянки борошна, пакетик розпушувача для тіста і мелені спеції (кориця, аніс, гвоздика, ваніль). Спочатку у воді потрібно розчинити цукрову пудру і зварити сироп. В окремій посудині змішати яйця, мед, прянощі, розпушувач і трохи борошна, все старанно збити, частинами додаючи борошно і теплий цукровий сироп. У результаті має вийти еластичне тісто, яке потрібно залишити на холоді на 7—8 годин. Після цього розкачати його і вирізати будь–які фігурки, які вам до душі, і випекти до готовності при високій температурі. Насамкінець ще гарячими пряники треба змастити глазуррю (збитим з цукровою пудрою білком).

А «Карамелізовані медяники» не пробували? Візьміть 6 столових ложок меду, 5 — цукру, склянку цукрової пудри, 2 яйця, 70 г вершкового масла, склянку води, 4 склянки борошна, пакетик розпушувача для тіста, ваніль, корицю (чи кілька крапель харчової есенції, яка вам подобається). Цукор на сухій сковорідці розтопіть до утворення коричневого кольору, залийте його водою і варіть до повного розчинення. Окремо розітріть із цукровою пудрою яйця, додайте мед, вершкове масло і приправи. Потім медову масу потрібно добре збити, щоб утворилася піна. Далі в окремій посудині розмішайте борошно з розпушувачем, частину цього борошна додайте в медову суміш і вилийте сюди пересмажений цукор. Перемішайте, викладіть тісто на дошку. Додайте решту борошна і вимішайте ще старанніше. Тісто має бути м’яким, як на вареники. Розкачайте пласт шириною приблизно 5 см і виріжте пряники. Випікати їх потрібно в гарячій духовці до золотистого кольору і ще гарячими змастити білковою глазуррю, як і в попередньому рецепті.

Прикрасою будь–якого свята стане «Медовий торт iз чорносливом». Візьміть 2 яйця, 100 г масла, 200 г цукру і 3 столові ложки меду і розчиніть усе на паровій бані. Коли маса трохи охолоне, всипте борошно (450—500 г) і пакетик розпушувача для тіста, розмішайте до однорідної маси. До речі, не поспішайте відразу всипати все борошно, краще додайте частину під час розкачування тіста. Розділіть тісто на 7—8 частин і розкачайте їх на тонкі пласти. Випікайте у духовці при температурі 200 градусів не більше 5 хвилин (не пересушіть). Щоб приготувати крем, збийте 500 г вершків (можна взяти наполовину з домашньою сметаною чи магазинною, 35–процентної жирності), додавши ваніль і дрібно нарізаний чорнослив. Приготовлені коржі складіть один на одного і обріжте краї, надавши необхідну форму майбутньому медовику (квадратну, круглу, сердечко тощо.) Змастіть коржі збитими вершками зі сметаною і чорносливом, обсипавши верх медовика подрібненими обрізками коржів. Щоб торт просочувався кремом, поставте його в холодильник як мінімум годин на 5.

Ще можете спекти «Рулетик iз волоськими горіхами і медом» — швидко і просто. Беремо дві склянки борошна, півсклянки цукру, по чотири ложки сметани і меду, дрібку солі і чайну ложку розпушувача для тіста — і місимо тісто, розкачуємо його тонким пластом так, щоб один край цього пласта був трішечки товщим. Товщий край змазуємо збитим білком, а тонший — медом, все посипаємо розтертими горіхами (склянка) з цукром (півсклянки), корицею і ваніллю. Загортати рулет починаємо з тонкого кінця, зліплюємо його краї, кладемо на змащене маслом деко, робимо ножем кілька маленьких надрізів для виходу пари, змащуємо жовтком і випікаємо в гарячій духовці 30—40 хвилин.

Із медом і качка, і короп

Якщо вам вдалося вполювати качку — під час полювання чи на своєму господарському дворі — приготуйте її... так–так, iз медом. Цей продукт надасть специфічному аромату м’яса птиці східних ноток, а смаку — вишуканості. Тож спочатку шкіру приготовленої до запікання качки проколіть виделкою у кількох місцях. Змішайте сіль, лимонний сік та червоний перець і старанно натріть цією сумішшю качку. Поставте в духовку на 15 хвилин, щоб стік жир, потім зменшіть температуру випікання і тримайте тушку в духовці приблизно годину, при необхідності зливаючи жир. Для медового соусу візьміть півсклянки меду, третину склянки апельсинового соку ( а ще краще — лікеру) і дві столові ложки лимонного соку, 1,5 чайної ложки гірчиці, подрібнену половину цибулини i все змішайте. Прикрасьте готову качку шматочками лимона, полийте щойно приготовленим соусом і залиште в духовці ще на 15 хвилин.

А ще спробуйте медову рибу. Щоб приготувати такий делікатес, потрібно: короп (близько кілограма), столова ложка меду, 10 г желатину, 2 столові ложки родзинок, половина цибулини, склянка рибного бульйону, яйце, столова ложка оцту, корінь петрушки, моркви, перець, сіль, лимон (за смаком). Спочатку треба почистити, випотрошити і помити в холодній воді рибу, порізати її на порційні шматочки, покласти в каструлю, додати почищений і порізаний корінь петрушки, моркву, перець, цибулю, сіль і дві склянки води і припустити. Відварені шматочки коропа викласти на таріль, прикрасити шматочками лимона, яйця, зеленню петрушки.

Для соусу окремо потрібно процідити крізь сито рибний відвар, охолодити, додати окремо розмочений у воді желатин, розмішати до повного розчинення желатину, влити оцет, довести до кипіння і знову процідити. Коли охолоне, до соусу додати розмішаний iз родзинками і розігрітий на паровій бані мед, залити коропа і поставити в холодне місце для загустіння.

Смачного!

Тетяна ЗІНЧЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>