До Бога — в погонах

21.09.2011

«Професійні» та «соціальні» (як от для заробітчан та їхніх родин) прощі до однієї з найбільших католицьких святинь України вже стали доброю традицією, яка підсилює духовну єдність людей спільністю їхніх життєвих проблем та інтересів. Тож цих вихідних у славнозвісному селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини відбувалася Всеукраїнська проща військових, у якій взяло участь понад півтори тисячі солдатів та офіцерів з усіх регіонів держави — представники Збройних сил України, внутрішніх військ, міністерств внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій, державних пенітенціарної та прикордонної служб у супроводі військових капеланів та духовних настоятелів.

Як повідомив «УМ» представник Західного регіонального медіа–центру Міністерства оборони України Василь Лабай, участь у паломництві також взяли представники військових ординаріатів Польщі та Німеччини. До речі, українські військові вже понад десять років беруть участь у міжнародному християнському паломництві до французького міста Люрд, також пов’язаного з чудесним з’явленням Богородиці, куди з’їжджаються військовослужбовці з усієї Європи. А військове паломництво до Зарваниці в найближчій перспективі також має набрати міжнародного статусу.

Спільний молебень військових перед чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої очолив головний капелан українського війська від УГКЦ, керівник Департаменту Патріаршої курії Української греко–католицької церкви у справах душпастирства силових структур України владика Михаїл Колтун. Відтак відбулася поминальна панахида за всіх військовослужбовців Збройних сил України, які загинули під час виконання свого службового обов’язку. А своєрідною родзинкою прощі стала участь у ній військових музикантів, які виступали з духовно–релігійним репертуаром.