Асоціація без світла в кінці тунелю

21.09.2011

Угода про асоціацію Євросоюзу з Україною, якщо вона буде підписана, не міститиме згадки про перспективу членства України в ЄС. Так само, як і згадки про ст. 49 Європейського договору, що гарантує таку перспективу. Таке категоричне твердження прозвучало в інтерв’ю єврокомісара з питань розширення Євросоюзу Штефана Фюле газеті «Коммєрсант–Україна». Також Фюле висловив сподівання, «що цей факт не стане (...) перешкодою для підписання українською стороною угоди про асоціацію».

Не менш категоричним було й інше твердження високого чиновника уряду ЄС: Європейський Союз не вважає Юлію Тимошенко та Юрія Луценка політв’язнями. «А які є підстави так вважати? — парирував єврокомісар запитання інтерв’юера. — Я бачу чітку відмінність між проблемними випадками в Україні і політичними в’язнями в Білорусі, за якими ми визнаємо такий статус. У Білорусі їх арешт став наслідком того, що вони виступали проти диктатури Лукашенка. А в Україні виникають питання про якість законодавства і про рівень незалежності судової системи. Водночас ми бачимо, що ваша влада докладає зусиль для виправлення існуючих недоліків». Представник Чехії Фюле додав, що на справу Тимошенко він особисто посилається лише «для прикладу» — як на «доказ існування проблем в Україні».

Слова Фюле, який укотре ознайомився з українськими реаліями під час перебування минулих вихідних на форумі YES у Ялті, оперативно прокоментував глава українського уряду. Прем’єр–міністр Микола Азаров підкреслює, що в майбутній угоді України і Євросоюзу про асоціацію має бути згадка про перспективу членства Української держави в ЄС. «Це принципово для нас, і ми над цим будемо працювати», — цитує Азарова агенція «Ліга». Він сказав, що зустрічався з паном Фюле і обговорював цей момент. «Ніяких заперечень із цього приводу я не чув, тому будемо сподіватися, що все піде нормально, — каже Азаров. — Так, у країнах ЄС різні підходи, різні думки. Але ми говоримо про серйозні речі, що визначать напрямок руху України на роки вперед».